Maden uğruna doğa talanı: Kuzey Ormanları'nda 3 binden fazla ağaç kesilecek

Maden uğruna doğa talanı: Kuzey Ormanları'nda 3 binden fazla ağaç kesilecek

Kuzey Ormanları’nda kalker ocağı alanını genişletmek için 3 bin ağaç daha kesilecek. Laçin Agrega şirketi bölgede işlettiği kalker ocağı ve kırma eleme tesisi yeniden büyüme talep ederek bakanlığa başvuruda bulundu. Talebin kabul edilmesi durumunda bölgede 3 bin 273 ağaç kesilecek.

İstanbul'un akciğerleri olarak bilinen Kuzey Ormanları, bir kez daha büyük bir tehdit altında. Laçin Agrega şirketi, işletmekte olduğu kalker ocağı ve kırma eleme tesisi alanını genişletme talebiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurdu. Şirketin talebinin kabul edilmesi durumunda bölgedeki 3 bin 273 ağacın kesilmesi planlanıyor.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Laçin Agrega şirketi, 2012 yılında 20.31 hektarlık bir alanda faaliyet göstermeye başladığı kalker ocağı ve kırma eleme tesisi için yeniden büyüme talebinde bulundu. Şirket, zaman içinde alanını 44.31 hektara çıkardı ve şimdi ise 58.53 hektara genişletmek istiyor. Bu genişletmeyle birlikte, bölgede bulunan 3 bin 273 meşe ve çam ağacının kesilmesi öngörülüyor.

Bu planın hayata geçirilmesi, Kuzey Ormanları'nda ciddi bir ekolojik yıkıma yol açabilir. Proje tanıtım dosyasında, genişletme çalışmaları sırasında kesilecek ağaçların yanı sıra, şirketin faaliyet gösterdiği alan içerisinde 19 memeli türü ve 5 farklı fauna türünün de yaşadığı belirtiliyor. Bu türler, korunması gereken türler listesinde yer alıyor. Ayrıca, maden çalışmaları kapsamında her gün patlatmalar yapılması planlanıyor, bu da bölgedeki biyoçeşitliliğe ve yerleşim alanlarına olumsuz etkilerde bulunabilir.

ÇEVRECİLERDEN TEPKİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na yapılan başvuru, çevreci gruplar ve yerel halk tarafından büyük endişeyle karşılandı. Şirketin büyüme talebi, 25 Nisan'da İnceleme Değerlendirme Komisyonu'nda (İDK) ele alınacak. Topluluklar ve çevre savunucuları, bölgenin doğal güzelliklerinin ve ekolojik dengesinin korunması için geniş çaplı bir mücadele yürütüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN