Herkes ileride değerlenir diye kapış kapış yer alıyordu! Metaverse arsa fiyatları düştü: İşte son durum

Herkes ileride değerlenir diye kapış kapış yer alıyordu! Metaverse arsa fiyatları düştü: İşte son durum

Herkes ileride değerlenir diyerekten kapış yapış yer kapmaca oynadı! Metaverse balonu patladı, arsa fiyatları düştü! İşte Metaverse'de son durum...

2021'in sonları ve 2022'nin başlarında, metaverse çılgınlığı tüm dikkatleri üzerine çekti. Facebook'un Meta olarak yeniden markalaşmasıyla doruk noktasına ulaşan bu trend, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin birleşmesiyle oluşan, kullanıcıların etkileşime geçtiği bir sanal evren olan metaverse'in yükselişiyle daha da güçlendi. 2022 - 2023 yıllarında yükselen ve düşen metaverse arsa piyasasının ardından, hayal kırıklığı mı yoksa yeni bir yatırım fırsatı mı ortaya çıktı? Türkiye Gazetesi'nden Yasin Görkem Erduran, Metaverse çılgınlığındaki son durumu derleyerek kaleme aldı.

METAVERSE ARSALARINDA SON DURUM NE?

Kapış kapış giden arsalara ne oldu? Metaverse şu anda ne durumda? - 2. Resim

Decentraland, başlangıçta arsa satışıyla büyük bir ses getirmişti. Ancak, 2022'den sonra platformun fokusunu değiştirdiği ve eğlence sektörüne odaklandığı görüldü. 68 yeni özellik ve ürünün piyasaya sürülmesiyle, Decentraland arsa ticaretinden ziyade kendi sanal dünyalarını oluşturma yoluna gitti. Bu dönüşüm, birçok yatırımcının beklentilerini değiştirdi.

2022'de Decentraland'ın en büyük rakibi olan The Sandbox, arsa satışlarıyla dikkat çekmişti. Ancak, 2024'e gelindiğinde, platformun fokusunu oyun deneyimine kaydırdığı görüldü. Kripto para kullanarak oyun deneyimlerini oluşturma ve sahiplenme imkanı sunan The Sandbox, rekabetin gölgesinde farklı bir sektörde yoluna devam ediyor.

5 Amazing metaverse games you should start playing today | Cryptopolitan

Decentraland ve The Sandbox'ın aksine, Somnium Space gerçek sanal gerçeklik deneyimini vaat ediyordu. Ancak, 2024'e gelindiğinde platformun fokusunun kendi VR kasklarını üretmeye kaydığı görüldü. Arsaların yerine artık VR kaskları satan Somnium Space, beklenenin aksine farklı bir yöne evrildi. Daha uzun süreli olması için oluşturulan kaskların fiyatı 1.899 eurodan satılıyor. Arsa fiyatı 2022 yılında 18,9 bin dolar iken, sadece VR kaskı 2024 yılında 1.899 eurodan satılıyor.

Axie Infinity, 2022'de büyük bir popülerlik kazanmıştı. Ancak, platformun arsa satışından kripto para yönetimine kaymasıyla farklı bir evrim geçirdiği görüldü. Oyun oynayarak para kazanma ve kripto para birimleriyle ticaret yapma imkanı sunan Axie Infinity, hayal edilen metaverse arsa ticaretinden farklı bir yol izledi.

meta.webp

SuperWorld, geçtiğimiz yıllarda sanal emlak pazarında bir çığır açmıştı. Ancak, şu anda bu dijital arazilerin değeri ciddi bir düşüş yaşamakta. Metaverse alanında Tac Mahal gibi simgelerin ve Sultanahmet Camii gibi eşsiz yapıların dijital kopyaları, bir zamanlar yüksek fiyatlara alıcı buluyordu. Ancak, şu an bu sanal varlıkların piyasası, trollerin ve dolandırıcıların saldırılarına maruz kalarak çöküşe geçmiş durumda.

SUPERWORLD'DE ARSA FİYATLARI DİBİ GÖRDÜ

Özellikle SuperWorld'de Tac Mahal'in değeri 2022'de 50 ETH yani 167,198 bin dolara kadar ulaşmıştı. Ancak, şu an bu sanal harika sadece 69 dolara satılıyor. Benzer bir öykü, Sultanahmet Camii'nin dijital kopyası için de geçerli. 2022'de Ethereum karşılığı 334 dolar olan bu yapı, şu an sadece 69 dolara satılıyor.

metaverse-arsa.webp

Metaverse arsalarının bu hızlı değer kaybı, insanların bu dijital varlıklara olan güvenini sarsmış durumda. Bir zamanlar geleceğin teknolojisi olarak gösterilen bu sanal dünya, şu anda ölüme terk edilmiş gibi duruyor. Trollerin ve dolandırıcıların sıkça saldırıya geçtiği bu platformlar, güvenilirliklerini yitirerek kullanıcılarından uzaklaşmış durumda.

Bu durum, gelecekteki metaverse projelerinin de dikkatlice incelenmesi gerektiğini gösteriyor. Kullanıcıların güvenini kazanmak ve sürdürmek, sanal emlak piyasasının geleceği açısından kritik öneme sahip. Ancak, şu anki durum göz önüne alındığında, bu hedefe ulaşmak hiç de kolay görünmüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN