Bölgenin tek geçim kaynağı bu ot! Kilosu çeyrek altın fiyatına satılıyor: Kayalıklardan elleriyle tek tek topluyorlar

Bölgenin tek geçim kaynağı bu ot! Kilosu çeyrek altın fiyatına satılıyor: Kayalıklardan elleriyle tek tek topluyorlar

Bölgenin tek geçim kaynağı bu ot ama kilosu çeyrek altın fiyatına satılıyor! Kayalıklardan tek tek elleriyle topluyorlar! Üstelik şifa deposu...

Batman'ın Sason ilçesinde, Mereto ve Zoveser dağlarının eteklerinde yetişen zuzubak otu, farklı aromasıyla dikkat çekiyor. İltihap sökücü, bağışıklık güçlendirici ve böbrek temizleyici gibi özelliklere sahip olduğu bilinen bu şifalı bitki, bölgedeki köylülerin geçim kaynağı haline gelmiş durumda. Yüksek kayalıklardan toplanan ve tahtadan yapılan huninde kaya tuzu ile ezilerek toz haline getirilen zuzubak otu, kilosu 5 bin liradan alıcı buluyor.

BU OTU TOPLAMAK İÇİN SAATLERCE YOL YÜRÜYORLAR

Zuzubak' Otunun fiyatını duyan dönüp bir daha bakıyor

Köylülerin, bu otu toplamak için saatlerce yol yürümek zorunda kaldığını belirten Muharrem Algan, zorlu bir süreçten geçtiklerini ifade etti. Otun toplanması için tehlikeli yüksek kayalıklara tırmanmaları gerektiğini söyleyen Algan, toplama işlemi sırasında düşme riskiyle karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Toplanan zuzubak otu, öğütülerek baharat haline getiriliyor ve birçok yemeğe katılarak tüketiliyor. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlere de gönderilen bu ot, çeşitli sağlık sorunlarına iyi geldiği biliniyor.

Sait Boğuş ise, zuzubak otunun şifalı özelliklerine dikkat çekiyor. Otun kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiğini belirten Boğuş, kilosunu 4 ile 5 bin lira arasında sattıklarını aktardı. Hacı Aktaş da, otun yüksek fiyatının şifalı özelliklerinden kaynaklandığını dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN