Balık tutmak isterken 'canavar' yakaladılar! Kanı mavi akıyor, kol uzunluğu 4 metre

Balıkçıların ağına takılan dev deniz canlısı, sosyal medyada ilgi odağı oldu. Balık yakalamak için atılan ağa, ilginç yaratık takıldı. İşte o anlar...

Balık avlamak için denize atıklara ağa, dev bir ahtapot takıldı. Kol uzunluğu 4 metreyi, ağırlığı 71 kilogramı bulabilen dev pasifik ahtapotunun görüntüleri sosyal medyada viral oldu.

balik-tutarken-ahtapot-yakaladilar-1.jpg

AHTAPOT NASIL BİR DENİZ CANLISI?

Latincede 'okto' (sekiz), İngilizcede 'octopus' (sekiz ayaklı) anlamına gelen ahtapot, kafadanbacaklılar (cephalopoda) grubundan sekiz bacaklı bir deniz canlısı. 200'e yakın farklı türü bulunuyor. Hızlı yüzen, yalnız yaşayan, ürkek ve çekingen canlılardan.

Ahtapotlar omurgasız canlılar arasında en gelişmiş, en iri ve çok iyi çalışan bir beyne sahipler. Bu nedenle de öğrenme yetenekleri iyice gelişmiş durumda. 0-200 metre arasındaki derinliklerde, taşlı, çakıllı ve kumlu zeminlerde, dünya denizlerinde ılıman ve tropik bölgelerde, kıyılarda yaşıyorlar.

Ahtapotlar Kuzey ve Güney Buz denizlerinden tropikal resiflere kadar dünyanın tüm denizlerinde bulunuyor. Sekiz adet olan kollarında güçlü vantuzları var. Vantuzlar avına veya sert cisimlere yapışmasını sağlıyor.

Ahtapotların tükürüklerinde toksin bulunuyor, genelde insana zarar vermese de bazı türlerin zehirleri insanı öldürebilecek kadar tehlikeli olabiliyor. Renklerini ve hatta şekillerini dahi gizlenmek için değiştirebiliyorlar.

Ahtapotlarda iki böbrek, karaciğer, iki solungaç, gonadlar ve kalp bulunuyor. Kalpleri üç kısımdan oluşuyor. Kolu koparsa yerine başkası çıkarak uzayabiliyor. Vücuduna ait olan bu gücü sonuna kadar kullanabilmesi için üç tane kalbi var. Savunma mekanizması diye adlandırılan mürekkep kesesi bu kısımda yer alıyor.

Denizde parlak renkli ve ses çıkaran her şey ahtapotun dikkatini çekebiliyor. Bu canlılara tersten bakıldığında kafalarının orta kısmında koyu renkli kesici ağızları görülebiliyor. Erkek ahtapotların mutasyona uğrayarak cinsel organa dönüşmüş kollarından birine 'hektokotil' adı veriliyor.

balik-tutarken-ahtapot-yakaladilar-2.jpg

KANLARI MAVİ AKIYOR

Derin denizlerde hayatta kalabilmek için, kanlarında oksijen taşıyan solunum pigmenti olarak hemosiyanin bulunuyor. Hemosiyanin yapısında bakır içeriyor ve oksijenle birleştiğinde mavi renkte görünüyor. Asitlikbazlık değişimlerine karşı çok hassas bir sistem olduğundan, eğer ortam asidik olursa ahtapotlar yeterince oksijen alamayıp ölüyorlar.

Ahtapotların bizim gibi dili yok, tat almak için vantuzlarını kullanıyorlar. Kollarında bulunan yaklaşık bin 600 adet vantuz sayesinde, dokunduklarında tat ve koku alabiliyorlar. Vantuzları bunu sağlayan kemoreseptörlerle dolu.

İlgili Haberler