Tuvalete jandarma nöbeti! Devletin görevi bu mu?

Tuvalete jandarma nöbeti! Devletin görevi bu mu?

Akbelen’de yine utandıran manzara... Jandarma, eylemcilerin kullanımını engellemek için seyyar tuvaletlerin önüne barikat kurdu. Amaçları bir ormanın katledilişini protesto etmek olan vatandaşlara dönük ‘eziyet’ tepki çekti. Devletin asli görevinin, anayasal hakkın kullanımını engellemek değil tam tersine güvence altına almak olduğu hatırlatıldı.

NÖBET TUTANLARIN İNSANİ İHTİYACINA DA ENGELLEME

Muğla’nın Akbelen ilçesinde, maden sahası açılması için gerçekleştirilen ağaç kesimine tepkiler dinmiyor. Köylüler ve hak savunucuları, milli servet niteliğindeki ormanı korumak için haftalardır bölgede nöbet tutarken skandal gelişme yaşandı. Protestoculara dönük sert müdahalelere tepkiler sürerken bu kez İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin eylemcilerin kullanması için bölgeye gönderdiği seyyar tuvaletler engellenmeye çalışıldı.

'JANDARMANIN İŞİ PROTESTOCUYU KORUMAK OLMALI'

Jandarma, tuvaletleri nöbet alanına taşımak isteyen çevrecilere müdahale ederken iki kişi gözaltına alındı. Yaşananlar için sosyal medyada ‘skandal’ tepkileri gelirken ‘Akbelen Yuvamız Vermeyeceğiz’ isimli hesaptan yapılan paylaşımda ‘En temel ihtiyaç bile engelleniyor. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz’ denildi. ‘Kimsenin devletin polisini, jandarmasını böyle bir tablo içinde bırakmaya hakkı yok’ eleştirileri dile getirildi.

1408krt01a-tum.jpg

DEVLETİN ASKERİNE BÖYLE GÖREV OLMAZ

Muğla Akbelen’de ağaç kesimine tepkiler sürerken İzmir Büyükşehir Belediyesi protestocuların kullanması için bölgeye seyyar tuvalet gönderdi. Ancak güvenlik birimleri önce tuvaletlerin nöbet alanına götürülmesini engelledi ardından da önünde barikat kurdu. Ortaya çıkan manzara sonrası sosyal medyadan ‘Devletin görevi jandarmaya böyle nöbet tutturmak mı’ tepkileri yükseldi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, Akbelen Ormanı’nda nöbet tutan yurttaşlara gönderilen seyyar tuvalet kolluk kuvvetleri tarafından engellendi. Seyyar tuvaleti nöbet alanına taşımak isteyen çevrecilere, kolluk kuvvetleri tarafından müdahale edildi. Muğla’nın Milas ilçesinde YK Enerji’nin madencilik faaliyetleri için Akbelen Ormanı’ndaki ağaçların kesilmesini engellemek isteyen Milas ilçesinde yaşayan köylüler, çevreciler, öğrenciler ve birçok sivil toplum örgütleri nöbet tutmaya devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Akbelen’deki direniş alanına gönderilen seyyar tuvaletlerin alana girişi bölgedeki kolluk kuvvetleri tarafından engellendi. Seyyar tuvaletleri nöbet alanına almaya çalışan yurttaşlara, kolluk kuvvetleri tarafından müdahale edildi. Akbelen Yuvamız Vermeyeceğiz isimli Twitter hesabı, yayınladığı bir video ile yaşananları şöyle duyurdu: “Nöbet alanı için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Akbelen’e gönderilen seyyar tuvaletlerin alana girişi Belediyenin yetkisi altındaki alanda yetki aşımıyla kaymakamın talimatını uygulayan kolluk tarafından engelleniyor. En temel ihtiyacımızı engelliyorsunuz”

SEYRELTME ADI ALTINDA AĞAÇ KATLİAMI

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin de ormanlık alanlarda ‘seyreltme’ adı altında ‘orman katliamı’ yapıldığına ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Şevkin, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, “Adana’nın ilçelerindeki orman köylerinde yaşayan vatandaşlar ‘seyreltme’ adı altında ağaç katliamları yaşandığını öne sürmektedir. Bu konuya açıklık getirir misiniz?” dedi. CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Akbelen’de yaşanan orman katliamı gibi yurdun birçok bölgesinde orman varlığının azaldığı Türkiye’de orman varlığının azaldığına dikkat çekerek, TBMM’ye Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Şevkin önergesinde, 2002 yılı ile 2023 yılları arasındaki orman varlığının karşılaştırılmasını isteyerek, şunları kaydetti: “Bilindiği gibi 21 yüzyılın en önemli tehditlerinden biri de küresel iklim değişikliğidir. Hükümet, ülkemizi de tehdit eden bu gerçeklik karşısında hiçbir önlem almadığı gibi özellikle ormanların yok edilmesine de çanak tutmaktadır.

Akbelen’de yaşanan orman katliamı gibi yurdun birçok bölgesinde orman varlığının azaldığı görülmektedir. İnsanlarla birlikte tüm canlıları, börtü-böceği hiçe sayan, havayı, suyu kirleten, yaşam alanlarını daraltan ağaç ve orman katliamları gelecek nesiller için de büyük bir tehdit unsurudur. Ormansızlaşma ve orman kaybının hızla arttığı görülürken bu olumsuzluklar sonucunda daha çok doğal afet ortaya çıkmış ve ülkemizde derin yaralar ve ciddi yıkımlara neden olmuştur.”

10 YILDA KAÇ HEKTAR MADENE TAHSİS EDİLDİ?

CHP’li Şevkin şu sorulara yanıt istedi: “2002 yılında Türkiye’nin orman varlığı ile 2023 yılındaki orman varlığımızı karşılaştırır mısınız? 2023 yılı itibarıyla önergenin yanıtlandığı tarihe kadar ülkemizdeki orman varlığı kaç hektardır? Son 10 yılda hangi bölgede kaç hektar orman alanı madencilik, enerji, turizm ve/veya ulaştırma uygulamalarına tahsis edilmiştir? Adana’da ormanlık alanlarıyla bilinen Pozantı, Feke, Aladağ, Saimbeyli, Kozan, Karaisalı ile İmamoğlu, Karataş, Sarıçam, Seyhan, Tufanbeyli, Yumurtalık ve Yüreğir ilçelerindeki orman varlığıyla ilgili bilgi verebilir misiniz? Hangi ilçede toplam ne kadar orman varlığı mevcuttur? Adana’nın ilçelerindeki orman köylerinde yaşayan vatandaşlar ‘seyreltme’ adı altında ağaç katliamları yaşandığını öne sürmektedir. Bu konuya açıklık getirir misiniz? Yapılan çalışmaların amacı nedir?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN