Başantrentör Ergin Ataman: Büyük hedef Avrupa zaferi

Başantrentör Ergin Ataman: Büyük hedef Avrupa zaferi

FIBA EuroBasket 2025 Elemeleri B Grubu’nda sahne alacak 12 Dev Adam, başantrentör Ergin Ataman önderliğinde toplandı. Tecrübeli başantrenör, jenerasyondan umutlu olduğunu ifade ederek “Aşama aşama gideceğiz, büyük hedef Avrupa Şampiyonası'nda madalya kazanmak” dedi.

OĞULCAN ÇOKSAYAR

FIBA EuroBasket 2025 Elemeleri B Grubu’nda İtalya ve İzlanda ile karşılaşacak olan A Erkek Milli Takımımız hazırlıklarını sürdürdüğü Sinan Erdem Spor Salonu’nda medya günü düzenledi.

1kapak-002.jpg

YENİ BİR YAPILANMA

Erkek Basketbol Milli Takımı’nın son dönemde başarısız sonuçlar aldığını ama yeni bir yapılanmaya gittiklerini belirten Ataman “2023’teki Avrupa Şampiyonası’nın tadı damağımızda kaldı. İyi bir kadromuz vardı, bir tek eksiğimiz Ömer Faruk Yurtseven’di ve orada belki de kıl payı bir finali, belki bir şampiyonluğu kaçırdık. Yeni bir kadroyla ilk kez önemli bir turnuvada sahne aldık, yani benim göreve başladığımdan 34 ay sonraki bir yapıydı. Mucizevi bir Fransa mağlubiyeti alarak hayallerimize ulaşamamıştık. Şimdi tabii ki bunu telafi edeceğiz. Aslında buna telafi demeyelim. Sonuçta havada kalamadık, yani madalya alamadık ama şimdi daha da tecrübe kazanan, daha da yıldızlaşan isimlere sahibiz. Özellikle NBA’deki oyuncularımız daha da sık oynamaya başladılar. Mesela Alperen, NBA yıldızı oldu, bu sezon Ömer Faruk oynuyor, Cedi ise San Antonio’da oynamaya başladı. Onur Alp kendini geliştiriyor, G Laegue’de çok iyi oynuyor. Furkan, evet belki takas olduğu takımdan ayrıldı ama o da son Milli Takım döneminde en fazla çabalayan, en iyi performansı gösteren oyuncumuzdu” dedi.

'BİZİM TAKIMIMIZIN BİR İSKELETİ VAR'

NBA’de yer alan yıldızların elemelerde yer almayacak olmasına değinen Ergin Ataman “Burada yeniden milli formayla karşınızda olmak, heyecan ve gurur verici. Perşembe günü İtalya’da, İtalya Milli Takımı ile pazar günü ise burada İzlanda ile oynayacağız. Kadromuzu, şu anda Türkiye liglerinde en formda olan oyunculardan oluşturmaya çalıştık. Birkaç eksik var. Ligde kendi takımında çok fazla şans bulamasa da taktiksel anlamda milli takıma katkı sağlayacağını düşündüğümüz isimleri de aramıza dahil ettik. Tabii ki bu pencere maçları antrenörler için kolay maçlar değil. Bizim takımımızın bir iskeleti var. Bu Avrupa şampiyonasında NBA’de forma giyen oyuncular oynayamayacak. Sadece bizim takımımızda değil, şampiyonaya katılan tüm takımlar için bu durum geçerli. Bu durumun sorgulanması gerekiyor. Bizim için dezavantaj olan bir durum. Çünkü NBA’de en fazla oyuncu bulunan ülkelerden bir tanesi de biziz” ifadelerini kullandı.

'HEDEF AVRUPA ŞAMPİYONASI'NDA MADALYA'

EuroLeague ile FIBA arasındaki takvim sorununun bir nebze de olsa çözüldüğünü söyleyen deneyimli başantrenör “Bu sezon nihayet EuroLeague oyuncularımızı da kullanabileceğiz. Sertaç Şanlı'yı geçmiş dönemlerde kullanamıyordum şimdi Türkiye'de onu da kullanacağız. İyi bir başlangıç yapıp hedef Avrupa Şampiyonası’na gitmek. Ama tabii bir gerçek var, yani şimdi 4 takımın olduğu bir grupta bizim bu gruptan çıkmamız lazım. İtalya çok güçlü bir takım ama Macaristan ve İzlanda'ya bakıldığı zaman Türk Basketbol Milli Takımı’nın hangi kadrolarla olursa olsun bu takımları geçip bir kere şampiyonaya gitmesi lazım. Aşama aşama gideceğiz, büyük hedef Avrupa Şampiyonası'nda madalya kazanmak. Ben onun için buradayım. Yani ben şu anda sadece yani bu eleme maçlarında geleyim, eleme maçlarını geçeyim değil. Esas hedefimiz esas kişisel olarak esas hedefim; kariyerimde eksik olan milli takımlarda bir madalya kazanmak. Bu jenerasyonla bu hedefimi başarabileceğime inanıyorum” diye konuştu.

'UMARIM TÜRK OYUNCU OLARAK KULLANABİLİRİZ'

Devşirme konusunda tercihlerini Tarık Biberovic’ten yana kullandıklarını ve oyuncunun iyi bir gelişim sergilediğini ifade eden Ergin Ataman “Tarık Biberovic, çok ciddi bir gelişim gösterdi. Son iki yılda, özellikle de bu yıl göstermiş olduğu performans ile üzerine koyarak oynuyor. Euroleague’de de ciddi dakikalar alıyor. Ben de takip ediyorum. Bu pencere maçlarında Tarık’ı kullanacağız. Genç bir oyuncu. Takıma katkıda bulunacağını düşünüyorum. Kendisi uzun yıllardır Türkiye’de oynuyor. Umuyorum ki Tarık Biberovic’i devşirme değil de Türk oyuncu olarak kullanabiliriz. Ercan Osmani örneğinde olduğu gibi. Aynı örnek olduğunu düşünüyorum. Diğer oyuncularımızın da eksiksiz bir şekilde buraya dahil olmasının ardından belki bir tane de Avrupa veya NBA’den takıma ayrıca bir çıta atlatacak devşirme bir oyuncuya kapımız açık olur. Bu da planlarımızda var” yorumunu yaptı.

'FURKAN BUGÜN GELSE HEMEN KADROYA ALIRIM'

Furkan Korkmaz’ın durumuna ilişkin de konuşan Ataman “Şimdi Furkan Korkmaz’dan bahsediyorsanız yani Furkan Korkmaz, Milli Takım kadrosu açıklandıktan sonra NBA’de bir takas oldu. Ondan sonra da takas olduğu kulüp Furkan'ı dışarıda bıraktı ama Furkan şu anda bir NBA oyuncusu NBA’de kontratı var. Ve NBA’de biliyorsunuz bu tip oyuncular takasa giriyor işte bir hafta, 2 hafta bekliyorlar. Ondan sonra yeni bir takımla sözleşme imzalıyorlar… NBA zaten oyuncularına izin vermiyor Avrupa'da oynamaları için. Onun için yani biz Furkan'ı kadroyu alamadık. Furkan, yani bugün gelse, bugün böyle bir imkan olsa Furkan’ı hemen şimdi kadroya alırım. Çünkü Furkan çok büyük bir özveriyle bir Avrupa Şampiyonası çıkarmıştı bizimle. Yazın Olimpiyat Elemeleri’nde Milli Takımımız’la beraber oldu. Milli Takımımız’la birlikte maç hazırlık maçları oynadı, buradaki turnuvada canla başla yer aldı. Onun için şu anda sistem bizi buraya yöneltti. Onun için Furkan yok, yoksa keşke Furkan gelip de ama buradaki kadroda yer alabilse. Furkan Korkmaz'ın bu durumu bir hafta önce olmuş olsaydı Furkan EuroLeague'de iyi bir takımda kendine yer bulurdu. O zaman da Milli Takım’da Furkan'ı kullanabilirdik” değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN