Paris hayaliniz varsa ertelemeyin! The Economist açıkladı: Ankara’da yaşamak Paris’te yaşamaktan çok daha zor

Paris hayaliniz varsa ertelemeyin! The Economist açıkladı: Ankara’da yaşamak Paris’te yaşamaktan çok daha zor

The Economist son yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Bu kapsamda açıklanan sonuçlara göre, Ankara’da yaşamak Paris’te yaşamaktan çok daha zor çıktı. İşte, o araştırmanın detayları…

Ekonomi yayıncılığı yapan The Economist, Avrupa’da yer alan 35 kenti değerlendirmeye alarak “Tek başına yaşama endeksi” yayımladı. Türkiye’den Ankara’nın dahil edildiği araştırmada, bir kişinin bürüt gelirinin %30’undan fazlasını kiraya vermesi gerektiği düşünülerek yeni bir analiz yapıldı. Araştırma kapsamında belirlenen şehirlerde hayatını devam ettirenlerin ortalama maaşları ile bir yatak odalı apartman dairelerinin kira bedelleri dikkate alındı. Apartman daireleri ise, iş ilanlarının olduğu bölgelere göre belirlendi. Karşılaştırmanın kolay yapılabilmesi adına dolar bazından hesaplamalar yapıldı.

KİRA FİYATLARI EN FAZLA LONDRA İLE CENEVRE’DE

Kiraların en yüksek olduğu yerler Londra ile Cenevre olarak belirlenirken, dolar bazında Ankara’nın kiralama için en uygun yer olduğu belirtildi. Kira ile ortalama gelir arasındaki bağlantıya göre hesap yapıldığı zaman ise Ankara, yaşamak için ortalamanın üzerinde pahalı olarak belirlendi.

AB ülkelerinden en yüksek enflasyona sahip Macaristan’ın başkenti Budapeşte, maaşların kirayı karşılama oranı en düşük şehir oldu. Habertürk’ten Ahmet Hamdi Girgin’in aktardığına göre, Portekiz’in başkenti Lizbon, son zamanda dijital göçmenlerin artışı, ucuz vize imkanı gibi nedenlerden dolayı artan kiralar nedeni ile tek başına yaşaması en zor ikinci şehir oldu. Lizbon’da ortalama yıllık maaşın 32.000 dolar, kiranın ise 58.000 dolar olduğu; ortalama kiranın ortalama gelirden ortalama 2 katı olduğu kaydedildi. Söz konusu iki şehirde yaşamanın ABD’nin cazibeli şehirlerinden New York’ta yaşamak kadar zor olduğu aktarıldı.

Ortalama maaşın ortalama kiraya bölünmesiyle bulunan değerin 1'den yüksek olması halinde yaşama zorluğunun düşük, 1'den az olması halinde yaşamanın zor olduğu araştırmada Ankara'nın skoru 0,8 seviyesinde yer aldı.

ankarada-yasamak-pariste-yasamaktan-daha-zor-1.jpg

35 şehrin yer aldığı araştırmada Ankara, 15. sırada yer bularak, 'tek başına yaşama zorluğu' konusunda Paris, Kopenhag, Roma, Berlin, Viyana gibi şehirleri geçti.

EN YÜKSEK PUAN BONN’A VERİLDİ

Almanya’daki Bonn şehri, yıllık ortalama 53.000 dolar maaş ve yılda ortalama 36.000 dolar kirayla listenin en yüksek puanını aldı. Ekonomik olarak yaşamanın en kolay olduğu şehirlerde Bonn’u, İsviçre’'den Bern, Almanya’dan Karlsruhe, Fransa’dan Lyon ile Belçika’dan Brüksel şehirleri izledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN