Navigasyon programı, sürücüyü öldürdü! Araba kullanan herkesin başına gelebilir, bu yoldan geçen rotaya güvenmeyin

Navigasyon programı, sürücüyü öldürdü! Araba kullanan herkesin başına gelebilir, bu yoldan geçen rotaya güvenmeyin

Bir sürücü, Google Haritalar uygulamasının yönlendirdiği köprünün yıkılmış olduğunu fark etmeyerek trajik şekilde hayatını kaybetti. Adamın ailesi, Google'a dava açtı. İşte detaylar...

ABD merkezli yazılım ve donanım şirketi Google, bu defa geliştirdiği yapay zekâ sistemleri ya da cihazlarıyla değil, trajik bir kaza ile gündemde. Google'ın 'Haritalar' uygulamasını kullanan 47 yaşındaki Philip Paxson, uygulamanın kendisini yıkılmış bir köprüye yönlendirmesi yüzünden kaza yaparak hayatını kaybetti.

Google, Philip Paxson'ın yıllar önce yıkılan Kuzey Carolina Köprüsü'nden geçerken ölmesinin ardından ihmal davasıyla karşı karşıya kaldı.

google-maps-yanlis-rota-surucuyu-oldurdu-1.jpg

YIKILAN KÖPRÜDEN DÜŞÜP BOĞULDU

30 Eylül 2022 tarihinde eyalet polisleri, Philip Paxson'u, yaklaşık 10 yıl önce çöken bir köprünün altında devrilen kamyonetinde boğulmuş halde buldu. Philip Paxson'ın kayınvalidesi Facebook'taki bir gönderide, yıkılan köprüde ne de ona giden yolda sürücüleri tehlikeye karşı uyaracak herhangi bir bariyer veya uyarı işareti bulunmadığını yazdı.

Gönderide şöyle yazıyordu: "Karanlık ve yağmurlu bir geceydi ve onu beton bir yoldan nehre inen bir köprüye yönlendiren GPS'ini takip ediyordu. Ailesi ve arkadaşları onu çok özleyecek. Tamamen önlenebilir bir kazaydı. Ölümünün acısını yaşıyoruz."

google-maps-yanlis-rota-surucuyu-oldurdu-1.jpeg

"DOĞRU ROTA BİLGİLERİNİ SAĞLAYACAĞIZ"

Sözcü'nün Associated Press'e dayandırdığı habere göre, Paxson ailesinin davasında, Google'ın yanı sıra, kazanın meydana geldiği araziden ve çevredeki arazilerden sorumlu olan bir dizi özel mülkiyet yönetimi şirketi de yer alıyor.

Google'dan bir sözcü, The Guardian'a yaptığı açıklamada Paxson ailesine üzüntülerini sunarken, "Amacımız Google Haritalar'da doğru rota bilgileri sağlamak. Şu an bu davayı inceliyoruz" dedi.

google-maps-yanlis-rota-surucuyu-oldurdu-2.jpg

"İNSAN HAYATINA ÖNEM VERİLMİYOR"

Paxson ailesinin avukatları, köprüyle ilgili daha önce bölge sakinleri tarafından şirketin uyarıldığını beliriyor. Hatta birkaç kişinin haritalarda köprüyü işaretlemeye çalıştığını ve şirketin sorunu çözmesini sağlamak için 2020'de 'Düzenleme Öner' özelliğini kullanmaya çalışan bir Hickory sakininin e-posta yazışmalarını da davaya dahil ettiklerini iddia ediyor. Avukatlar, Google'ın bu önerilere hiçbir şekilde yanıt vermediğine dikkat çekiyor.

Phillip Paxson'un eşi Alicia Paxson ise insan hayatına önem verilmediğini belirterek şunları söyledi:

"Kızlarımız babalarının nasıl ve neden öldüğünü soruyorlar ve ben onların anlayabilecekleri kelimeleri bulamıyorum çünkü bir yetişkin olarak GPS yönlerinden ve köprüden sorumlu olanların nasıl bu şekilde hareket edebildiklerini hâlâ anlayamıyorum."

google-maps-yanlis-rota-surucuyu-oldurdu-3.jpg

GOGLE'IN İLK YANLIŞ YÖNLENDİRMESİ DEĞİL

GPS nedeniyle hayatını kaybeden ilk kişi Phillip Paxson değil. 2020 yılında, 18 yaşındaki bir Rus vatandaşı, kendisi ve bir arkadaşıyla birlikte ülkenin meşhur 'Kemik Yolu'nda Google Haritalar'ın rotasını takip ettikten sonra bir hafta boyunca araçta mahsur kalıp donarak öldü.

2019 ise Endonezya'nın Jakarta kentinde bir kamyon şoförü, Google Haritalar rotasını takip ettikten sonra uçurumdan uçtu.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN