Suriye'nin Afrin ilçesi nerede? Afrin PYD mi yoksa IŞİD kontrolünde mi? Son dakika haberleri

Suriye'nin Afrin ilçesi nerede? Afrin PYD mi yoksa IŞİD kontrolünde mi? Son dakika haberleri

Suriye'de devam eden Fırat Kalkanı operasyonunda kilit yer konumunda olan Afrin'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Büyük stratejik öneme sahip olan Afrin son günlerde en çok merak edilen yerlerden biri oldu. Peki Afrin ilçesi nerede? Afrin terör örgütlerinden PYD'nin mi yoksa IŞİD'in mi kontrolünde bulunuyor? Rejim açısından öneme sahip olan Afrin hakkında merak ettiğiniz detayları yazımızda bulabilirsiniz. İşte konu hakkında merak ettiğiniz bazı detaylar...

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında Cerablus'ta düzenlenen hava harekatında 4 hedefin vurulduğunu duyurdu. Yapılan son açıklamalarda bölgeden son dakika haberleri gemeye devam ederken ÖSO 8 köyü daha terör örgütü unsurlarından temizledi. Açıklamada, Kulliyah ve Zavgar bölgelerinde teröristlere ait olduğu belirlenen ve yerleri tespit edilen 15 hedefin ise Fırtına obüsleriyle 99 atım yapılarak tam isabetle vurulduğunu bildirdi. Türkiye'nin desteği ile bölgede söz sahibi olan ÖSO birlikleri Suriye'nin kilit noktası Afrin'e yaklaştı. Peki herkesin merak ettiği Afrin ilçesi nerede? Afrin PYD mi IŞİD mi kontrolünde? Suriye'de devam eden iç şavaş sonucunda bölgenin kritik önemi nedir? İşte merak ettiğiniz tüm ayrıntılar ve detayları...

16-09/02/canli-harita.jpg

ŞUBAT AYINDA TSK VURMUŞTU

Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'nde hava radar sistemlerinin bulunduğu bölgeye TSK tarafından fırtına obüslerin de konuşlandırıldı ve Suriye'deki PYD'ye ait stratejik noktalar obüslerle vuruldu. Kırıkhan'dan Suriye'de PYD'nin kontrolündeki Afrin'in kuzeyindeki Cindere bölgesinde bulunan Türkiye sınırına kuş uçuşu yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki PYD'ye ait tesislere 5 atış yapıldı. Böylece PYD kontrolündeki Afrin, Kilis'ten yapılan atışların yanısıra güneyindeki Hatay'dan ilk kez vurulmuş oldu. Ayrıca, TSK'nın Kilis'ten vurduğu PYD'nin silahlı kanadı YPG mevzileri, YPG ile muhaliflerin çatıştığı alanlardı. Bugünkü obüs atışları ise çatışmanın yaşanmadığı Afrin'i hedef aldı.

16-09/02/cerablus-harita-02092016.jpg

MÜSLİM'DEN AFRİN VE KOBANİ VURGUSU

El-Hayat gazetesine konuşan PKK'nın Suriye'deki partisi PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim, Türkiye ve Rusya ilişkilerinin yeniden normalleşmesinin özerk yönetim programına etki etmeyeceğini, Rojava'nın federasyondan vazgeçmeyeceğini söyledi. Müslim, Afrin ve Kobani kantonlarını da birleştireceklerini savundu ve şunları söyledi:

"Batı Kürdistan'da (Suriye'nin kuzeyi) 3 ABD üssü var. ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon ve Washington'un desteğine güveniyoruz. Dış dünya ile diplomatik ilişkilerin geliştirilmesinin önünü açan ve Kürtlere ait ayrı bir bayrak kabulü de dahil olmak üzere 85 maddeden oluşan bir federal anayasa taslağı hazırlıyoruz."

El-Hayat gazetesindeki aynı haberde görüşlerine yer verilen Suriye Demokratik Konseyi Eşbaşkanı İlham Ehmed ise, Menbiç ile Afrin arasında bulunan bölgeler başta olmak üzere, IŞİD'in elinde bulunan alanlar Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) hedefi olacağını ifade ederek, Ankara'nın özellikle kendilerinin oluşturduğu kurumsal ve federal bileşenler üzerinde olumsuz bir etkisinin olamayacağı söyledi. Rusya'nın IŞİD'in yenilmesi için etkin bir rol oynayan DSG'Yi karşısına almayacağını savunan Ehmed, değişikliğin Türkiye'nin desteklediği Suriye muhalefetinde daha fazla hissedileceğini savundu.

16-09/02/afrinyeni.jpg

GEÇEN AY PYD-REJİM ÇATIŞMALARI YAŞANMIŞTI

Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçlerin 5 gün önce, PYD/ YPG’nin kontrolündeki Haseke’yi uçaklarla vurmasının ardından, PYD güçleri Halep’in Afrin İlçesi’nden, rejimin denetimindeki beldelere önceki gece ve dün topçu ateşinde bulundu. Topçu ateşinde çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. Topçu ateşinden Halep’in kuzeybatısındaki Nubul ve Zehra bölgeleri etkilendi. Rejim güçleri de bu saldırıya topçu ateşi ile yanıt verdi.

PYD TAKVİYE YAPIYOR

Al Jazeera Türk muhabirlerinden Erman Yüksel ve R. Serdar Ataş'ın haberine göre, Son haftalarda Nusra Cephesi, Cemal Maruf’un liderliğini yaptığı ılımlı muhalif gruplardan Suriye Devrimciler Cephesi’nin elinden bazı bölgeleri alarak Afrin sınırına daha da yaklaştı. Bunun üzerine PYD, denetimindeki Halep merkez mahalleleri olan Şeyh Maksut, Eşrefiye ve Halidiye’den Afrin bölgesine doğru takviye göndermeye başladı. Bölgede bulunan gruplar PYD’yi Suriye rejimiyle işbirliği yapmak ve Halep kuşatmasına karşı direniş göstermemekle suçluyor.

Al Jazeera’nin sahadan edindiği bilgilere göre Nusra Cephesi ve IŞİD arasında Amerikan bombardımanından kaynaklanan bir yakınlaşma var ve Afrin’de rejim ile ittifak halinde olan PYD’ye karşı bir işbirliğine gitmeye hazırlanıyor. Afrin, Kobani’nin aksine Suriye’nin kuzeyindeki öteki Kürt bölgelerine nisbeten uzak bir noktada. Kasaba Kobani’ye 180 kilometre uzaklıkta. Dolayısıyla YPG birliklerinin olası bir çatışma durumunda bölgeye yeterli desteği gönderme olasılığı çok düşük. Bayık, Türkiye’nin Nusra Cephesi üzerinde söz sahibi olduğunu ve bu sebeple olası bir saldırıyı Türkiye’nin engelleyebileceğini belirtiyor. Ancak Türkiye’nin Nusra Cephesi ile organik bir bağı yok.

Kobani’den sonra Afrin’de de çatışmaların patlak vermesi bölgede yeni bir insani krizin ortaya çıkmasına da sebep olabilir. Şiddetli çatışmaların yaşanması yüzbinlerce sığınmacının daha Türkiye’ye akın etmesi anlamına geliyor. Bu kez sığınmacı akının, Afrin’in komşu olduğu Hatay ve Kilis kentlerine yoğunlaşması söz konusu olabilir. Böyle bir durumda sığınmacıların gideceği bölgeler, Kobani-Suruç hattındaki durumun aksine, Türkiye içinde Kürt nüfusun yoğun olmadığı sınır kasabaları olacak.

16-09/02/afrindetay.jpg

AFRİN NEREDE?

Afrin, (Kürtçe: Efrîn, Arapça: عفرين) Suriye'nin Halep Valiliği'ne bağlı bir ilçedir. Nüfusu 36.000'in üzerindedir. Başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Zeytin ağacı Afrin'in sembolüdür. Afrin zeytin için önemli bir üretim merkezidir. Zeytinyağı ve tekstil kentin yerel sanayilerinden bazılarıdır.

16-09/02/screenshot_2-1472824707.jpg

16-09/02/screenshot_1-1472824712.jpg

Suriye'de devam eden Fırat Kalkanı operasyonunda kilit yer konumunda olan Afrin'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Büyük stratejik öneme sahip olan Afrin son günlerde en çok merak edilen yerlerden biri oldu. Peki Afrin ilçesi nerede? Afrin terör örgütlerinden PYD'nin mi yoksa IŞİD'in mi kontrolünde bulunuyor? Rejim açısından öneme sahip olan Afrin hakkında merak ettiğiniz detayları yazımızda bulabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN