Kahramanmaraş'ta büyük keşif! 12 Bin yıllık tarih gün yüzüne çıktı: Kimse yerini tahmin edememiş

Kahramanmaraş'ta büyük keşif! 12 Bin yıllık tarih gün yüzüne çıktı: Kimse yerini tahmin edememiş

Kahramanmaraş'ta süren kazılarda yeni bir keşif yapıldı. Arkeoloji uzmanları tarafından yapılan kazıların ardından, yaklaşık olarak 12 bin yıllık tarihi yapı ortaya çıktı. Depremin ardından daha az personel ile gerçekleştirilen kazıların devam ettiği duyuruldu. İşte tüm detaylar...

Kahramanmaraş'ta tüm hızıyla devam eden kazılarda 12 bin yıllık tarihi yapı tespit edildi. Arkeoloji uzmanları tarafından titizlikle yürütülen çalışmalar, büyük depremin ardından devam ediyor.

DEPREMİN ARDINDAN KAZILAR DEVAM EDİYOR

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Merih Erek'in başkanlığında devam eden kazılar, Onikişubat ilçesinde yer alan Döngel Mahallesi'ndeki kırsal mağarada bulunuyor. 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen asrın depreminin ardından, çalışmalar daha az personel ile sürüyor.

Bahsi geçen bölgedeki kazıların 2007 yılından itibaren devam ettiği işaret edilirken, günümüzde kadar 3'üncü kez tarihi yapıyla karşı karşıya kaldılar. İlk olarak 2009 yılında tespit edilen mezar, ikinci olarak 2019'da tespit edilmiş ve içinden iskelet çıkmıştı. Son olarak 2023 tarihinde tespit edilen mezar kazıların sonucunda ortaya çıktı. Mezarların sadece birinde iskelet olduğunu diğerlerinin ise boş olduğunu öne sürdü.

ekim2023-mezar3.jpg

12 BİN YILLIK TARİHİ YAPI

Kazıların planimetrik şekilde (yatay düzlemde tüm kareler 3'er santimetre ile kazılıyor.) kazılar devam ediyor. Tarihi kalıntıların çıkarıldığı gibi bırakıldığını ve koordinatlarına göre tespit edilerek bilgisayarda 3 boyutlu programların sayesinde dijital kayıt şeklinde döndüğü paylaşıldı.

Mağarada bulunan 3 mezardan birisinin 8 bin 801, bir diğerinin 12 bin 100 ile 12 bin 200 yıl öncesine ait olduğu düşünülüyor. Erek açıklamalarının devamında, "Bu son çıkan mezarın tarihi ise 12 bin yıl civarında. Kültürel dönem olarak biz Epipaleolitik denilen son avcı toplayıcılar olarak bahsedilen, esasında öyle olmayan bir zaman diliminde yaşayan insanların tarihine ulaşmış oluyoruz. Bu dönemde henüz köy yaşantısı yok, Direkli Mağarası yerleşimcileri burada sezonluk olarak her yıl gelip yerleşerek hayatlarını sürdürüyorlar." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN