Ayasofya Camii'nde yeni dönem: Turist tarifesi 15 Ocak'ta başlıyor

Ayasofya Camii'nde yeni dönem: Turist tarifesi 15 Ocak'ta başlıyor

Ayasofya Camii'ne ibadete gelenler ile tarihi camiyi turistik amaçla ziyaret eden yabancıların girişlerini birbirinden ayırma çalışmaları tamamlandı. 15 Ocak’ta başlayacak olan yeni uygulama ile turistler camideki ibadet ortamını bozmadan ziyaretlerini gerçekleştirebilecek. Tarihi camiye turistik amaçla gelen yabancılardan alınacak giriş ücreti 25 euro olacak.

İstanbul'un tarihi yarımadasında bulunan ve dünyanın en önemli yapılarından biri olan Ayasofya Camii'nde ibadete gelenler ile tarihi camiyi kültürel amaçlı ziyaret eden yabancıların girişlerini birbirinden ayırma çalışmaları sona erdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un Ayasofya Camii’nde başlattığı restorasyon ve koruma çalışmaları çerçevesinde ziyaretçiler için hazırlanan galeri katının III. Ahmet Çeşmesi karşısına konumlandırılan bilet gişesi 15 Ocak’ta hizmete girecek.

AYASOFYA CAMİİ’NDE YENİ ÖNLEMLER

Gezi güzergahı boyunca koruyucu önlemlerin alındığı Ayasofya Camii’nde güvenlik kameraları ile yangın algılama ve acil anons sistemleri de yerleştirildi. Caminin galeri katındaki mermer kaplamalarda ve ahşap korkuluklarda ise temizlik ve koruma çalışmaları Bilim Kurulu’nun onay ve danışmanlığıyla restoratör ve konservatörler tarafından yapıldı.

Tarihi caminin güney cephesindeki II. Beyazıd minaresi altında yer alan tünel ve giriş rampası ile girişlerin kontrollü şekilde sağlanacağı camide ziyaretçiler galeri katına ulaştırılarak, kuzeydoğu yönündeki rampa ile de çıkışları sağlanacak.

TURİSTLER BİZANS MOZAİKLERİNİ İNCELEYEBİLECEK

Galeri bölümüne gelen turistler burada cami harim katı ile Osmanlı Dönemi eklerini görerek cennet-cehennem kapısından geçecek ve bu bölümdeki Bizans Dönemi mozaiklerini inceleyebilecek.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde 15 Ocak’ta başlayacak olan yeni uygulama ile turistler camiye ziyaretlerini gerçekleştirebilecek. Ayrıca QR kod uygulamasıyla hayata geçirilen kulaklıklı sistem ile ziyaretçiler cep telefonlarının kulaklıkları veya sağlanacak tek kullanımlık kulaklıklarla ibadet edenleri rahatsız etmeden sessiz bir ortamda 23 dilde bilgi alabilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN