Atatürk'ün 57'nci Alay'a yazdığı emir deşifre edildi: Gerekirse tamamen ölerek...

Atatürk'ün 57'nci Alay'a yazdığı emir deşifre edildi: Gerekirse tamamen ölerek...

Mustafa Kemal Atatürk'ün 108 yıl önce Çanakkale Savaşları sırasında, kendi el yazısıyla 57'nci Alay'a yazdığı emir deşifre edildi. Emirde düşman askerleri tarafından ele geçirilen siperlerin geri alınması için Atatürk'ün askerlere gerekirse ölmeyi emrettiği bölüm dikkat çekiyor.

Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi'nde, 1914-1916 yılları arasında meydana gelen Çanakkale Savaşları'na ait özel arşivde dikkat çeken belgeler bulunuyor.

Son olarak Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşları sırasında, 6 Haziran 1915 tarihli 57'nci Alay'a yazdığı emir uzmanlarca deşifre edilip, araştırmacıların hizmetine sunuldu.

Deşifre edilen emirde, Mustafa Kemal Atatürk'ün, düşman askerlerinin işgal ettiği 57'nci Alay'a ait siperlerin tekrar geri alınması için gerekirse askerlerin ölmesini emrettiği bölüm dikkat çekiyor.

'TÜRK ASKERİ ÖLMEYİ GÖZE ALARAK SAVAŞTI'

Çanakkale Savaşları'nda büyük fedakarlıkların görüldüğünü belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Türk askerinin ölmeyi göze alarak savaştığını söyledi.

Çanakkale Savaşları'nın en yoğun çatışmaların yaşandığı cephelerden birisinin Arıburnu Cephesi olduğunu söyleyen Kaşdemir, “Arıburnu Cephesi'nde Mustafa Kemal Atatürk'ün 19'uncu Fırkası'nın alayları içerisinde yer alan 57'nci Alay ve onunla birlikte aynı mevzide muharebe eden 27'nci Alay vardı. Bu iki alay özellikle çok büyük bir harbe girmişti ve Çanakkale'ye 'geçilmez' yapan çok önemli alaylardandır" dedi.

mm.jpg

'TERK EDEN ASKERE SUBAYA BİLE ÖLÜM EMRİNİ VERMİŞTİR'

Kaşdemir, Atatürk’ün askerlerini gece-gündüz hep teyakkuzda tutan ve önderlik eden, canını hiçe sayan ve birçok defa da ölüm tehlikesi atlatmış korkusuz, cesur bir büyük komutan olduğunu vurguladı.

Atatürk'ün "Çanakkale'yi 'geçilmez' yapmak için yeri geldiğinde çok sert emirler verdiğini söyleyen Kaşdemir, "Savunulan siperlerin terk edilmesi halinde terk eden askere subaya bile ölüm emrini vermiştir. Bunun anlamı çok açıktır. Burada öleceğiz, can vereceğiz, şehit olacağız ama bu siperleri terk etmeyeceğiz. Çanakkale'yi geçilmez yapacağız. O yüzden Çanakkale geçilmemiştir, geçilememiştir" dedi.

'GEREKİRSE ÖLEREK SİPERLERİN GERİ ALINMASINI EMRETTİM'

Mustafa Kemal Atatürk'ün 6 Haziran 1915 tarihli 57'nci Alay'a gitmeden önce yazdığı emirde şu ifadeler yer alıyor:

“Düşman 57'nci Alay'ın sağ tarafındaki siperleri işgal etmiştir. Adı geçen alaya gerekirse tamamen ölerek siperlerin geri alınmasını emrettim. Size de ihtiyat taburunuzu sol tarafınıza yanaştırarak iştirak ettiriniz. Ben 57'nci Alay'ın yanına gidiyorum. Benimle oraya ulaşmama kadar telefonla irtibatta bulunuz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN