ABD Lübnan'a 'sahte tarihi eser' iade etmiş... Sanat dünyasında gündem olan skandal

ABD Lübnan'a 'sahte tarihi eser' iade etmiş... Sanat dünyasında gündem olan skandal

ABD tarafından Lübnan'a iade edilen Roma mozaikleri kriz yarattı. Sahte olduğu ileri sürülen sekiz mozaik iddiaya göre Türkiye dahil çeşitli müzelerdeki eserlerin kopyaları. The Guardian gazetesine konuşan Sanat Tarihçisi Fellague de "Sahte olduklarını tespit etmek kısmen kolay çünkü bunlar, ünlü mozaiklerin modellemeleri" dedi.

Fransa'daki Grenoble Üniversitesi'nin Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Djamila Fellague, iade edilen eserlerin sekizinin, Sicilya, Tunus, Cezayir ve Türkiye'deki müzeler ile farklı arkeolojik alanlardaki mozaiklerden kopyalanan sahte mozaik panolar olduğunu söyledi.

The Guardian gazetesine konuşan Fellague, "Sahte olduklarını tespit etmek kısmen kolay çünkü bunlar, ünlü mozaiklerin modellemeleri" iddiasında bulundu.

'KULLANDIKLAR MODELLER İNTERNETTEN BULUNABİLİYOR'

Sanat tarihçisi, ABD'nin eylülde yaptığı iade açıklamasından sonra mozaiklerin fotoğraflarını internette görür görmez "açıkça sahte olduklarını" anladığını söyledi. "Önce bu fikirle savaşmaya çalıştım. Kendime, tutuklama kararına yol açan bir soruşturmanın, Interpol'den çıkarılan kırmızı bültenin ve bir ülkeye yapılan iadenin arkasında titiz bir bilimsel araştırma olması gerektiğini söyledim" diyen Fellague, "Araştırma yaparken hızla, kopyacıların kopyaları yapmak için kullandıkları modelleri buldum" ifadelerini kullandı.

'HİÇBİR BİLİMSEL KANIT YOK'

Fellague, "Hem Amerikan hem Lübnan tarafında, basında ve resmi basın açıklamalarında bu mozaiklerin Roma Dönemi'nden kaldığına, Lübnan'dan yağmalandığına dair hiçbir bilimsel kanıt yoktu" diye konuştu.

ABD'den konuyla ilgili yapılan açıklamada, New York'a Lübnanlı bir sanat eseri kaçakçısı tarafından getirilen Orta Doğu ve kuzey Afrika menşeli onlarca eserin bulunduğu, dokuz mozaik panonun da Lübnan'a bir törenle iade edildiği belirtilmişti.

2022 yılında, konuyla ilgili kırmızı bülten çıkarılması için Interpol'e de başvuruda bulunulmuştu.

YETKİLİLER REDDETTİ

The Guardian'ın iddiaları sorduğu bir savcılık yetkilisi ise eserlerin gerçek olduğunu savundu. İsmi açıklanmayan yetkili, iade sürecinden önce mahkemenin uzman analizleri de dahil yasadışı eser kaçakçılığına dair kanıtları incelediğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN