Amerika'nın bademi! Çekirdeği de kendisi kadar kıymetli: Bu sene ihracat rekoru kırıldı

Amerika'nın bademi! Çekirdeği de kendisi kadar kıymetli: Bu sene ihracat rekoru kırıldı

Amerika'nın bademi, çekirdeği de kendisi kadar kıymetli! O meyvenin çekirdeği bile tescilli! Bu yıl ihracat rekoru kırıldı! Yılın ilk çeyreğinde 3,7 milyon dolar kazandırdı...

Malatya, sadece kayısısıyla değil, aynı zamanda çekirdeğiyle de önemli bir ekonomik değer sağlıyor. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısının yan ürünü olan çekirdeğin çiftçiler için büyük bir gelir kaynağı olduğunu vurguladı.

Özcan, kayısı çekirdeğinin coğrafi tescilli bir ürün olduğunu belirtti. Geçmişte kayısı satış fiyatlarının bugün kayısı çekirdeği ihracatından elde edilen gelirlerle yarıştığını söyledi. Üreticiler için önemli bir gelir kaynağı olan kayısı çekirdeği, işçilik ve diğer gider kalemleri açısından üreticilere destek sağlıyor.

YILIN İLK ÇEYREĞİNDE 1079 TON İLE 3 MİLYON 741 DOLAR İHRACAT

badem.webp

Malatya Ticaret Borsası verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde 1079 ton kayısı çekirdeği içi ihracatı gerçekleştirilerek 3 milyon 741 bin dolar gelir elde edildi. Bu rakamlar, kayısı çekirdeği ihracatındaki artışın sevindirici bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Özcan, çekirdek ihracatının yıllara göre değişkenlik gösterdiğini ve Amerika'da üretilen yüksek miktardaki bademden kaynaklanan fiyat dalgalanmalarının etkili olduğunu belirtiyor. Özellikle badem fiyatlarının yüksek olduğu dönemlerde kayısı çekirdeği ihracatında artışlar yaşandığını ifade ediyor.

Son yıllarda kayısı çekirdeği ihracatından elde edilen gelirlerde gözle görülür bir artış olduğunu belirten Özcan, geçmişte elde edilen gelirin dörtte biri düzeyinde olan rakamların bugün endüstriyel badem fiyatlarına yakın seviyelere ulaştığını dile getiriyor. Ancak fiyatların her yıl değişkenlik gösterdiğini ve bu konuda Amerikan bademinin önemli bir etken olduğunu vurguluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN