Uzaydan gelen tehdit! ABD güvenlik alarmı verdi

Uzaydan gelen tehdit! ABD güvenlik alarmı verdi

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, ülkenin uzaydan gelen ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi ile karşı karşıya olduğunu öne sürdü. Detayları paylaşmadığını iddia ettiği Başkanı Joe Biden'dan tüm bilgi ve belgeleri Kongre ile paylaşmasını talep etti. ABD'nin açıkladığı güvenlik tehdidi, iddialara göre, Rusya'nın uzayda nükleer bir uydusavar sistemi konuşlandırmasına yönelik çalışmalar hakkında. Rusya ise iddiayı reddetti.

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner'ın, "ABD'nin ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi" ile karşı karşıya açıklaması dikkat çekti. Turner, ABD Başkanı Biden'dan tüm bilgi ve belgeleri Kongre ile paylaşmasını da istedi.

turrr.jpg

'UZAYDAN KAYNAKLANAN BİR GÜVENLİK TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ'

Turner'ın açıklaması şöyle, "ABD, uzaydan kaynaklanan ciddi bir ulusal güvenlik tehdidiyle karşı karşıyadır. Bugün İstihbarat Komitesi, tüm Kongre üyelerini bu tehdit hakkında bilgilendirdi. Başkan Biden'dan bu tehdide ilişkin tüm bilgileri Kongre ile paylaşmasını talep ediyorum. Böylece Kongre, yönetim ve tüm müttefiklerimiz bu tehdide nasıl karşılık verileceğini açıkça tartışabilir"

Komite Başkanı, Kongre üyelerine gönderdiği mektupta, tehdidin istikrarsızlaştırıcı yabancı bir askeri kapasite ile ilgili olduğunu söyledi.

BEYAZ SARAY'DAN TEPKİ

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Byeaz Saray'da düzenlediği brifingde Turner'in açıklamasına tepki gösterdi. Sulllivan "Turner'ın açıklamasını değerlendiriyoruz. İlgili istihbarat komitesi üyeleriyle perşembe günü yüz yüze görüşeceğiz" dedi veT urner'ın önden kamuoyuna böyle bir açıklama yapmasını şaşırdığını belirtti.

ABD medyası tehdidin Rusya ile ilgili bir istihbarat olabileceğini öne sürüyor.

Turner'ın açıklamaları ABD'de endişeye yol açtı. Beyaz Saray, tehdidi değerlendirdiğini ve ilgililerle görüşmeler yapacağını açıkladı. Tehdidin kaynağı, ne kadar ciddi olduğu ve ABD'nin nasıl bir tepki vereceği ise henüz net değil.

'TEKNOLOJİNİN NE KADAR İLERDE OLDUĞU BELLİ DEĞİL'

CNN International'a konuşan kaynaklara göre güvenlik tehdidi, Rusya'nın uzayda uydusavar sistemi konuşlandırmasına yönelik çalışmalar hakkında. İsmini açıklamayan 3 ABD'li yetkiliye göre sistem geliştirilme aşamasında ve henüz yörüngeye girmedi. Yetkililerden biri, teknolojinin ne kadar ilerlediğinin belli olmadığını söyledi. Başka bir ABD'li yetkili ise tehdidin insanlara saldırmak için kullanılacak bir silahı içermediğini söyledi.

ABC News ilk olarak istihbaratın Rusya'nın uzaya dayalı nükleer kapasitesiyle ilgili olduğunu bildirmişti.

KREMLİN'DEN İLK AÇIKLAMA

Rus devlet haber ajansı TASS'ın haberine göre, Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ABD'nin Rusya'nın uzaydaki yeni nükleer planlarına ilişkin iddialarını reddetti ve iddianın Beyaz Saray'ın ilgi dağıtmaya yönelik 'saçmalık' olarak değerlendirdi.

Ancak uzaya nükleer silahlı bir uydusavar sistemi fırlatma girişimi, yörüngede 'nükleer silahlar veya diğer türden kitle imha silahları taşıyan herhangi bir nesneyi' açıkça yasaklayan 1967 tarihli Dış Uzay Anlaşmasını ihlal ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN