‘Halil Konakçı tutuklansın’ kampanyasına dair

Baskı rejiminin fenalıklarını anlatmaktan, ifade hürriyetini savunmaktan, fikirleri nedeniyle tutuklanan hükümet muhaliflerine özgürlük istemekten dilinizde tüy bitti.

Demokrasi havarisi rolünü öyle güzel oynuyorsunuz ki neredeyse inanacağım.

Ama, Halil Konakçı meselesinde olduğu gibi, Kemalist damarınıza basıldı mı despotluğunuzu anında faş ediyorsunuz işte.

‘Atatürkçü, cumhuriyetçi, vatansever bir savcı re’sen harekete geçsin!’

‘Halil Konakçı tutuklansın!’

Niye?

Ne oldu ki?

‘Hatay’ı Arap toprağı ilan ederek Türkiye’nin Hatay üzerindeki egemenlik hakkını sorguladı, üstelik Fransız işgalini övdü. Vatana ihanet etti!’

Sahi mi?

Değil tabii.

Adamın dediği şu: “Hatay’ın çoğunluğu Arap’tır. Kürt ve Arap kardeşlerimiz var orada. Hâlâ da öyle. O zaman da öyleydi. 1938’e kadar Fransız işgalindeydi. Sınırın içinde mi kalsın dışında mı kalsın tartışmaları vardı. Ezan yasağı 1932’de geldi. Fransızlar, ezanı Hatay’daki Müslüman köylerinde, camilerinde yasaklamadılar. Yine Fransız işgalindeki Hatay merkezinde, köylerinde ezan ‘Allahu ekber’ diye okundu 1938’e kadar. 1938’de Hatay Türkiye topraklarına katıldığında ilk yapılan iş ezanın yasaklanması oldu. Yani Fransız’ın yapmadığı zulmü bu topraklarda yaptılar.” (1938 değil 1939 olacak.)

Fransız işgali döneminde, Hatay’daki Arap nüfus yoğunluğu nedeniyle, bu şehrin hangi devlete ait olacağına dair bir tartışma vardı ve neticede Hatay Türkiye Cumhuriyeti’ne katıldı; Halil Konakçı bunu -Hatay’ın Türkiye’ye aidiyetini sorgulamadan- bir arka plan bilgisi olarak verip geçti ve esas meramına gelip ezan yasağı konusunda bir yorum yaptı.

Suç bu sözlerin neresinde?

“Hatay’ın çoğunluğu Arap’tır” demek suç mu?

Çoğunluğu Arap’sa Arap’tır, değilse değildir; buyurun, tartışmak istiyorsanız tartışın; ‘tutuklansın da tutuklansın’ diye tutturmak nedir?

Birbirimize karşı savcıyı, hâkimi, polisi imdada çağırmadan tartışamayacak mıyız bu memlekette?

Ve ezan yasağı konusunda “Fransız’ın yapmadığı zulmü bu topraklarda yaptılar” dedi diye Halil Konakçı’yı Fransız hayranı, işgal savunucusu, vatan haini ilan etmek nedir?

Akıl almaz bir kötülüğe maruz kalan kişi o kötülük hakkında “Şeytanın bile aklına gelmez” dediğinde şeytanı övmüş mü olur?

Kendisine büyük haksızlık edene “Senin yaptığını gâvur yapmaz” diyen kişi “gâvur”a bağlılık mı bildirmiş olur?

Saçmalık bu.

Hem de saçmalığın dik âlâsı.

***

Diyanet İşleri Başkanlığı, kendisine bağlı bir imam olan Halil Konakçı hakkında yukarıda mezkûr sözlerinden ötürü inceleme başlatmış.

Kemalist asabiyete tavizden başka bir manası var mı bunun?

YORUMLAR (487)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
487 Yorum