Ona ‘padişah baharatı” deniyor! Yoğurda karıştırıp yiyen şifasını alıyor! Faydasını duyan soluğu mutfakta alıyor

Ona ‘padişah baharatı” deniyor! Yoğurda karıştırıp yiyen şifasını alıyor! Faydasını duyan soluğu mutfakta alıyor

Doğada bulunan farklı çeşit bitki ve baharat türleri yer alırken bu baharat şifasıyla herkesin aklında başından alıyor. Padişah baharatı olarak bilinen bu lezzet yoğurda karıştırıldığında şifasını da ikiye katlıyor. Sağlığın kilit bir baharatı olan bu lezzet yemeklere de lezzet katıyor.

Padişah baharatı olarak anılan sumak sağlık açısından birçok farklı etki sağlamaktadır. Sumağı yoğurtla birlikte tüketmenin etkileri uzmanlar tarafından sık sık vurgulanırken faydaları da saymakla bitmiyor. Osmanlı mutfak lezzetlerinde sıklıkla karşımıza çıkan lezzetin faydaları da tek tek sıralandı.

SUMAĞIN FAYDALARI NELERDİR?

Osmanlı mutfaklarında sıklıkla kullanılan lezzetlerin başında gelen sumak özellikle dolmaların baş tacı oluyor. Hafif ekşimsi bir tadı sahip olan bu lezzet yemekleri daha lezzetli bir hale getirirken faydaları da dilden dile dolanıyor.

sumak.jpg

İçerisinde C, B6, B1 ve B2 vitaminleri, potasyum, demir ve kalsiyum gibi önemli mineralleri içeren Sumak padişahların şifalı baharatları olarak bilinen ve yüzyıllardır alternatif tıpta kullanılan lezzetlerin başında yer alıyor. Güçlü faydaları sahip olan Şifa deposu sumak yoğurtta birleştiğinde farklı ve güçlü bir potansiyel ortaya çıkıyor.

SUMAK VE YOĞURT FAYDALARI NELERDİR?

Lezzetli bir atıştırmalık olmasından ziyade sağlık açısından fayda sağlayan sumak ve yoğurt kürü birçok farklı etki sağlıyor.

Sumak ve yoğurt birleştiğinde sindirim sağlığını destekleyen antioksidan özellikler de ortaya çıkmaktadır.

Lif açısından zengin olan bir baharat olarak karşımıza çıkan sumak sindirim sistemini düzenlemek için kullanılır.

Bağırsak hareketlerinizi arttırıp kabızlık riskini en aza indirip sindirim sağlığını iyileştirir.

Sindirim enzimlerinin salınımını arttıran özellikleri içerisinde bulunduran sumak sindirim sürecini destekleyip antioksidan özellikleri içerisinde barındırıyor.

sumagin-faydalari.jpg

Sumak ve yoğurt ikilisi kalbi 10 yaş gençleştirirken kalp sağlığını koruyup güçlendirmektedir.

Uzmanlar tarafından sıkça önerilen baharatların başında gelen sumak doğal bir ilaç görevi görmektedir.

Damar tıkanıklığının önüne geçerek anti inflamatör etkileri ortaya çıkaran sumak vücuttaki mikropları atıp iltihaplanmanın önüne geçer.

Kolesterol seviyesini dengede tutan sumak yoğurtla birleştiğinde metabolizmayı hızlandırıp kilo verme sürecini hızlandırır.

Yoğurt ve sumak bileşeninde bulunan antioksidanlar sayesinde hücresel hasarı önleyip yaşlanmayı yavaşlatıp kronik hastalıkların riskini en aza indirir.

İçerdiği antioksidanlar, vücuda zararlı bakteri ve virüslere karşı koruma sağlar.

Enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırıp hastalıklara karşı koruma kalkanı sağlayıp ödem atıcı bir özellik sağlar.

sumak-yogurt.jpg

SUMAK YOĞURT NASIL YAPILIR?

Sumaklı yoğurt hazırlamak oldukça basittir. 1 kase yoğurdun içine 2 yemek kaşığı sumak ekleyip karıştırın ve afiyetle tüketin. Herhangi bir hastalığı bulunan kişilerin uzman görüşü almadan bu tarifi uygulamaması gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN