Ankaralılara yangından sonra yeni tehlike uyarısı! 'Maskenizi takın, pencereleri açmayın': Risk hiç ummadığınız kadar büyük

Ankaralılara yangından sonra yeni tehlike uyarısı! 'Maskenizi takın, pencereleri açmayın': Risk hiç ummadığınız kadar büyük

Ankara’nın en büyük sanayi sitelerinden olan Hurdacılar Sanayi Sitesi’nde meydana gelen yangın kontrol altına alınsa da yangının ardında bıraktığı tehlike uzun süre etkili olacak. Uzmanlardan Ankaralılara kritik uyarı gelirken, özellikle yangın bölgesinde bulunanlara “Maskenizi takın, pencereleri açmayın” çağrısı yapıldı…

Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde yer alan Hurdacılar Sanayi Sitesi’nde meydana gelen yangından sonra başkentin havası griye büründü. Yangın saatler süren çalışmanın ardından kontrol altına alınsa da ardından bıraktığı tehlike hala devam ediyor…

Araç lastikleri ile atıkların yer aldığı bölgede meydana gelen yangın çevreyi olumsuz etkilerken, uzmanlardan başkent halkına hayati önem taşıyan bir uyarı geldi:

KANSER YAPICI ETKİSİ ÇOK BÜYÜK

Çevre Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, "Bu kirleticiler kalıcı ve kanser yapıcı organik maddeler içerir. Kullanılmış lastikler gelişigüzel yani kontrolsüz yandığı zaman kanser yapıcı kirleticiler çevreye dağılır. Bu nedenle hâkim rüzgâr yönünde dağılan kirlilik bölgesinde oturanların pencerelerini kapatması, mümkünse dışarı çıkmaması, çıkacaksa da özellikle maskesiz dolaşmaması gerekiyor" dedi.

ankara-yangin-1.jpg

Yangından dolayı oluşan olumsuz havanın uzun süre bozulmadan havada kalacağının altını çizen Öztürk, şöyle konuştu:

"Bu kirleticiler tarım topraklarına karıştığı zaman özellikle bitkiler yoluyla insanlara ulaşabilir. Yüzeysel su kaynaklarında olduğu gibi o bölgedeki tarım topraklarının da mutlaka incelenmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da itfaiye erleri. Yangın söndürmede çalışan itfaiye erleri, kesinlikle aktif karbonlu maske takarak çalışma yapmalı.

ankara-yangin.jpg

Aksi halde bu kanser yapıcı kirleticilerden etkilenen itfaiyecilerin sağlıkları ciddi anlamda risk altına girer. Geri dönüşüm tesislerinin her biri yangın riski taşıyan tesislerdir. Sağlık ve çevre üzerinde verdiği zarar ilgili firmadan tanzim edilmelidir. Yangın önlemleri almayan hiçbir geri dönüşüm tesisi çalışmamalı. Yangın söndürmeyle ilgili gerekli önlemleri almayan geri dönüşüm tesisleri derhal kapatılmalı."

DIŞARI ÇIKMAK ZORUNDAYSANIZ MUTLAKA MASKE TAKIN

Yaşanan büyük yangının kokusunun havadan gitmesi uzun bir süre alacak. Bu yüzden yangın bölgesinde yaşayanların olabildiğince dışarı çıkmamaya özen göstermesi, dışarı çıkmak zorunda olanların ise maske takarak kendini kanser havasından koruması gerekiyor. Bu süreçte özellikle küçük çocuklarınızı park ve bahçelerden uzak tutmanız da büyük önem taşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN