British çaldığı eserleri eBay’de satan eski küratöre dava açtı

British çaldığı eserleri eBay’de satan eski küratöre dava açtı

Geçtiğimiz yaz, British Müzesi'nde yaşanan hırsızlık skandalı dünya çapında büyük yankı uyandırmıştı. Skandalın ardından müze, 1.800'den fazla eseri çaldığı iddiasıyla Temmuz 2023'te kovduğu eski küratör Peter Higgs'e dava açtı. Müze, dava ile birlikte Higgs'in çaldığı eserleri geri iade etmesini bekliyor.

Geçen yaz hırsızlık skandalı ile gündeme gelen British Müzesi, koleksiyonundan 1.800’den fazla eser çaldığı iddiasıyla Temmuz 2023’te kovduğu eski küratör Peter Higgs’e dava açtı. Müze dava ile birlikte Higgs’in çaldığı eserleri geri iade etmesini umuyor.

Müzenin Ağustos ayındaki yaklaşık 2.000 kayıp, çalıntı ve hasarlı eşyayla ilgili ilk duyurusunda Higgs’in adı yer almıyordu, ancak Times of London ve Daily Telegraph’ta yer alan haberlerde, Yunan ve Roma sanatları konusunda uzman küratörün çaldığı eserleri eBay’da 51 dolar gibi düşük rakamlara satmaya çalıştığı iddia edilmişti. Kaybolan, hasar gören ve çalınan eşyalar arasında antik mücevherler ve altın takıların yanı sıra halka açık olarak sergilenmeyen diğer küçük parçalar da vardı.

Müze avukatı Daniel Burgess yazılı hukuki savunmasında, “Müzeden çalınan eşyaların kültürel ve tarihi önemi var” dedi. Mahkeme, Higgs’in dört hafta içinde müzeden aldığı öğeleri listelemesi veya iade etmesi ve ayrıca eBay ve PayPal’daki kayıtlarının açıklanmasını istedi. Higgs bu iddiaları yalanlıyor ancak davaya ek olarak ayrı bir polis soruşturması da sürüyor.

Müzede basın haberleri ile ortaya çıkan hırsızlık skandalının ardından Nijeryalı ve Yunan yetkililer Benin Bronzları ve Parthenon Mermerleri gibi eserlerin ülkelerine iadesi yönündeki çağrıları yenilemişti.

Yönetim kurulu başkanı George Osborne da British Museum’un itibarının darbe aldığını kabul etmişti. Müze şeffaflık adına 15 Şubat 2024’te, kurtarılan 351 mücevherden 10’unun sergilendiği bir sergi açtı ancak skandalın ardından sarsılan itibarını toparlayamadı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN