Bilim insanları araştırdı: Bulaşık makinesinin içi böyle dizilmeli! Verimli temizlik meğer bu kadar kolaymış

Bilim insanları araştırdı: Bulaşık makinesinin içi böyle dizilmeli! Verimli temizlik meğer bu kadar kolaymış

Alman fizikçi Dr. Rainer Stamminger, "Bulaşık makinesi nasıl yerleştirilmeli?" sorusunu yanıtlayarak makineden en iyi verimi alacak şekilde bulaşıkların dizilme şeklini anlattı. İşte detaylar...

Ev işleri arasında en çok tartışılan konulardan biri, bulaşık makinesinin nasıl doldurulacağı. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var ama en iyi sonucun nasıl alınacağı sorusu da kafaları kurcalıyor.

BULAŞIK MAKİNESİ NASIL DOLDURULUR?

Birleşik Krallık'ın Daily Mail gazetesi, "Önceden durulamak lazım mı?", "Yukarıya ya da aşağı yerleştirmek çok fark ediyor mu?", "Çatal kaşıkları nereye koymak gerek?" gibi soruların yanıtının peşine düştü.

Almanya'daki Bonn Üniversitesi'nden fizikçi Dr. Rainer Stamminger, bulaşıkları makineye yerleştirmeden önce özellikle sıcak suyla yıkamanın enerji ve su israfına neden olduğunu vurguladı.

Yemek kalıntılarını bir peçete, kaşık ya da bıçakla çöpe atsanız yeter.

VERİMLİ BULAŞIK MAKİNESİ KULLANIMI İÇİN NE YAPILMALI?

Önde gelen bir markada çalışan Bree Lemmen de çoğu üründe bulaşıkların ne kadar kirli olduğunu anlayan sensörlerin olduğunu ve bu yüzden durulamaya gerek kalmadığını belirtti.

Su basıncı orada daha çok olduğu için daha kirli bulaşıkların alt rafa yerleştirilmesi tavsiye ediliyor.

Yine aynı sebeple cam ya da ince plastik eşyaların hassaslığı, onları üst rafa daha uygun hale getiriyor.

Ayrıca çok kirli mutfak gereçlerinin köşelere ya da yukarı konması önerilmiyor.

Dr. Rainer Stamminger, "Şunu unutmayın ki su her zaman aşağıdaki püskürtme kollarından yukarı geliyor, bu yüzden kirli yüz aşağı bakmalı" diyor.

bulasik-makinesi-nasil-dizilir-resimli-anlatim.jpeg

BULAŞIK MAKİNESİ EN İYİ SONUÇLARI ELDE EDECEK ŞEKİLDE NASIL DOLDURULUR?

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, pek çok kullanıcı, olabildiğince çok bulaşığı sıkıştırmak istiyor. Aşırıya kaçmadıkça bunda sorun yok ancak tabakların birbirine dokunmaması önemli.

Alman bilim insanı, "Her zaman nesneler arasında suyun aradan geçebileceği kadar boşluk bulunması önemli" uyarısını da yapıyor.

2015'te Birmingham Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, karbonhidratla kirlenmiş bulaşıkların merkezde, protein lekelilerinse kenarlarda olması gerektiğini ortaya koymuştu. Su merkezde daha yüksek ivmeyle hareket ettiği için oradaki bulaşıkların daha iyi temizleneceği vurgulanmıştı.

BULAŞIK MAKİNESİ NASIL DİZİLİR?

Peki çatal kaşıklar ne olacak? Ünlü bir markanın bulaşık makinesinden sorumlu müdürü Dmitry Letsman, bu konuda doğru ya da yanlış olmadığını ancak yukarıdaki aparatların çatal kaşıkların çok dip dibe olmasını engelleyerek daha iyi temizlenmelerini sağlayabileceğini vurguladı.

Pahalı şef bıçaklarının makinelerde körelebileceği uyarısında da bulunurken, "Elde yıkayıp hemen kurutmak onlar için en iyi yol" dedi.

Dr. Rainer Stamminger ise özellikle çocukların güvenliğini hatırlatarak alt taraftaki sepete konan bıçakların uçlarının aşağı doğru bakmasını tavsiye etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN