Yalnızca Ankara’da yokmuş… Gelen uğramadan gidemiyor! Gökyüzünün toprakla buluştuğu nokta…

Yalnızca Ankara’da yokmuş… Gelen uğramadan gidemiyor! Gökyüzünün toprakla buluştuğu nokta…

Herkesin yalnızca Ankara'da olduğunu zannettiği o yer Anadolu'nun göbeğinde de bulunuyor. Gelen uğramadan gidemiyor gören gitmekten vazgeçemiyor. Gökyüzünün toprakla buluştuğu nokta.

Türkiye'nin farklı alanlarında farklı güzellikler bulunurken herkesin yalnızca Ankara'da olduğunu zannettiği Tuz Gölü Türkiye'nin farklı noktalarında da yer alıyor. Türkiye için ulusal bir öneme sahip olan tuz gölleri koruma listesine adını yazdır. Kayseri'de bulunan Tuzla Palas Gölü, yalnızca insanların değil Flamingo, Leylek ve envai çeşit kuşlarında uğrak noktası oluyor. Gölde bulunan kil hem cilde hem de romatizma hastalıklara da iyi geliyor.

OVANIN EN ALÇAK ALANI

Palas Tuzla Gölü, Kayseri'nin Sarıoğlan ilçe sınırlarında yer alan tektonik bir oluşum olarak görülüyor. Yüzey rakamı 1131 metre olurken uzunluğu ise 8 kilometreden oluşmaktadır.8 kilometrelik bir genişliği bulunan bu gölün toplam alanı ise 23,5 km2’dir. Faylar ile çevrelenmiş Talas Tuzla Gölü kapalı havza özellikli olmakla birlikte Palas Ovası’nın da en alçak alanıdır.

tuzla-golu.jpg

TÜRKİYE'DE BİR TANE DEĞİL BİR SÜRÜ BULUNUYOR

Türkiye'de fazlaca bulunan tuz göllerini ayırmak amacıyla Palas köyüne yakın olan Kayseri'deki Tuz Gölü'ne Palas Tuzla Gölü adı verildi. İnsanların olumsuz etkileri ve çevre şartlarından kısmen kurtulmayı başaran tek Tuz Gölü olarak bilinen bu göl Kayseri'ye 40 kilometre mesafede yer alıyor. Önemli Doğa Alanı olarak bilinen Palas Tuzla Gölü, 1993 yılında 1. derece sit alanı ilan edildi.

palas-golu.jpg

Sığ olan göl yağışlar ile birlikte kışın genişlerken buharlaşma ile yazın yeniden Daralıyor. Bölüm çekildiği alanlarda biriken tuz ve Kum Rüzgar erozyonuna uğrarken Tuzla Gölü Havzası GD–KB doğrultusunda uzunluğu 30 km, genişliği 16 km, alanı 455 km2dir.

Göl çevresinde Göztepe, Kırkız, Elmalı Dağı ve Işıl Tepesi ile çevriliyor. Gölün batısında ise Ömerhacılı Köyü bulunurken Kızılırmak’a da 2,2 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN