Uzmanlardan 7.7 deprem uyarısı! Türkiye'nin en tehlikeli noktası... O faylar kırılırsa her yer dümdüz olacak

Uzmanlardan 7.7 deprem uyarısı! Türkiye'nin en tehlikeli noktası... O faylar kırılırsa her yer dümdüz olacak

Türkiye'de birçok farklı noktada depremler meydana gelirken uzman isimlerden açıklamalarda gecikmiyor. Türkiye için 7.7 şiddetinde bir deprem uyarısında bulunan uzman isim Türkiye'nin en tehlikeli noktası diyerek orayı işaret etti. Bir kırılırsa her yeri dümdüz edecek. İşte o açıklamalar…

Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şerif Barış, Türkiye'yi korkutan yeni bir deprem uyarısında bulundu. Bursa'da bulunan İznik fayı ve Gemlik fayına dikkat çeken Prof. Dr. Barış, Bursa'da kırılmamış birçok fay hattı olduğunu vurguladı. Fay hatlarındaki potansiyel tehlikenin altını çizen Barış, önemli açıklamalarda bulundu.

7.7 ŞİDDETİNDE DEPREM

Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şerif Barış, Bursa'da bulunan fay hatlarını işaret ederek potansiyel tehlikeli sınıfında yer aldığının altını çizdi. Prof. Dr. Barış, “İznik-Mekece fayı kırılırsa 7,2. Gemlik fayı 6,9. Bu ikisi birden kırılırsa 7,7. Burada olacak bir afet sadece İstanbul'u, sadece Adapazarı'nı, sadece Kocaeli'ni değil; tüm Marmara'yı etkileyecek" dedi.

PROF.-DR.-BARIS-BURSADA-IZNIK-VE-GEMLI_25747 (4)

'Bursa'nın Güncel Deprem Riski' başlıklı sunumuyla önemli açıklamalarda bulunan Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, deprem açısından Bursa'nın en tehlikeli noktalar arasında olduğunun altını çizdi. Burada gerçekleşecek bir depremin yıkım, hasar, ölüm, yaralanma ve sakatlanma gibi istenmeyen doğal sonuçlarının olacağını vurgulayan Barış, Marmara Bölgesi'nde bu tür fayların mevcut olduğunu söyledi.

Uzun süredir büyük deprem görmeyen bölgelerin bir Sismik boşluk oluşturduğunu ifade eden uzman isim, sismik boşluk bulunan yerlerin Türkiye'de genellikle 7'den büyük depremler üretmesi beklenen yerler olduğunun altını çizdi. Marmara ve Bursa'nın sismik boşluk bulunan alanlar içerisinde yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Barış, “Daha detaya girdiğimizde, göreceğiz ki Bursa'nın içerisinde birçok fay var, birden fazla tehlike var. Tehlikeden bahsederken 2018 Deprem Haritası'na bakarsak, koyu kırmızı, kırmızı ve turuncu bölgeler, eski tabirle 1, 2, 3'üncü derece olarak tabir edilen, ama ivme olarak da 0,5 ve onun üzerinde sahip olan bölgelerdir. Buralarda yaşıyorsanız, buralarda deprem olma olasılığı çok yüksek ve buralarda deprem ivme değeri 0,5 ve daha yüksek bir değerle yapılarak dolayısıyla sizlere vuracak ve muhtemelen hasarlar, yıkımlar ve istenmeyen doğal sonuçlar olarak da ölümler, yaralanmalar, sakatlanmalar olacak" şeklinde konuştu.

PROF.-DR.-BARIS-BURSADA-IZNIK-VE-GEMLI_25747 (3)

TÜM MARMARA'YI ETKİLEYECEK

Bursa'da ticaret, kültür, sanat, tarih ve nüfus gibi pek çok etken yer alırken burada meydana gelecek bir afetin yalnızca İstanbul'la sınırlı kalmayacağını belirten uzman isim Adapazarı, Kocaeli değil tüm Marmara'nın bu durumdan etkileneceğini vurguladı. Afetlerin birbirini tekrar edebilen bir özelliği bulunduğunu ifade eden barış, İznik-Mekece fay hattından Marmara'nın birçok bölgesine ulaşan bir fay hattı olduğunu dile getirdi. Bu fay üzerindeki karma miktarının 400 yıldan 10.000 yıla kadar sürekli tekrarlama aralığı bulunan bir Aralıkta olduğunu işaret eden Prof. Dr. Barış, “Geçmiş bize diyor ki birçok deprem oldu, Marmara'da 320'ye yakın deprem insanlara zarar verdi. O zaman gelecekte de bu depremleri yaşamaya devam edeceğiz. Bunlardan kaçınmamız mümkün değil. Çünkü Türkiye coğrafya olarak Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde; bu depremler, bu kuşağın olmazsa olmazı" diye konuştu.

YENİ FAY KEŞFİ YAPILDI

Bursa ve çevresindeki fay hatlarına dikkat çeken uzman isim kırılmamış birçok fay hattı olduğunu belirtti. Bu fay hatlarının potansiyel tehlike oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Barış, İznik-Mekece fay hattının kırılması durumunda 7.2 şiddetinde bir deprem oluşacağını belirtirken Gemlik fay hattında ise 6.9 bir deprem meydana gelebileceğini belirtti. 2 fay hattı birden kırılırsa 7.7 şiddetinde bir deprem olma riskinin de yüksek olduğunu belirten uzman isim, 2021 yılında Yeni bir fay hattı bulunduğunu da söyledi. Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Üniversitesi tarafından yapılan incelemeler doğrultusunda Bursa'da Kayapa fayının bulundu.

2 FARKLI PARÇADAN OLUŞUYOR

Kayapa fayı hakkında detayları paylaşan Prof. Dr. Barış, Bursa ovasını Doğu-Batı yönünde kesen fay hattının Yenişehir'e kadar giden iki farklı parçadan oluştuğunu söyledi. Yeni bir fay hattı bulunmasının hemen deprem üreteceği anlamına gelmediğini vurgulayan uzman isim, bu fayın gömülü bir fay hattı olduğunun da altını çizdi. Bursa ovasının altında yeryüzünde izi görünmeyen bir fay olduğunu belirten Prof. Dr. Barış, “Dolayısıyla bu fayın içini açıp da patolojik olarak herhangi bir numune alıp, bu fayın geçmişte kaç tane deprem ürettiği, bu depremin hangi aralıklarla tekrarlandığı gibi paleosismoloji dediğimiz, geçmiş dönemde olan depremlerin sayılarını inceleyemedik.” dedi.

bursa-fay-hatti.jpg

AFAD tarafından bir proje neresi geldiğini ancak Türkiye'de hiçbir jeoloğun başvuruda bulunmadığını ifade eden barış, analiz yapılmadan bu fayın büyük sonuçlar ortaya çıkarabileceğinin de anlaşılmasının mümkün olmadığını aktardı. Prof. Dr. Barış, “Bu fay belki 5 bin yıl, belki 7 bin yıl, belki 10 bin yılda bir deprem üretiyor. Ama bizim bildiğimiz şu ki Bursa 1850 ve 2 tane 1855 depremleri olmak üzere 3 depremde hasar gördü. Faylara baktığımızda, Bursa'nın içinde ve etrafında tehlike yaratabilecek 7-8 tane fay var. Bunların 3'ü kırıldıysa, kısa zamanda bunların deprem üretmesi mümkün değildir.” şeklinde konuştu.

COĞRAFYADAN KAÇAMAZSINIZ

Depreme hazırlık yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Barış, Kendimiz için yapmasak dahi çocuklarımız ve torunlarımız için bu çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı. Fay hatlarının er ya da geç deprem üreteceğini belirten uzman isim bu durumdan kaçış olmadığını aktardı. Coğrafya’ya çözüm olmadığını aktaran Barış, alınacak önlemler ile deprem zararının en aza indirilmesi gerektiğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN