Ordulular benim diyenin canını okuyacak! O artık has be has Ordulu’ Her evde bulunuyor, bağı 30 TL’den yok satıyor

Ordulular benim diyenin canını okuyacak! O artık has be has Ordulu’ Her evde bulunuyor, bağı 30 TL’den yok satıyor

Zengin Türk mutfağının tescilli lezzetleri damak çatlatıyor. Orduluların çok iyi bildiği bu lezzet her evde bulunuyor bağı 30 TL'den tezgaha çıkarılıyor. Pek çok farklı çeşitte pişirilen bu lezzet 2022 yılında ise coğrafi işaretle tescillenenler arasına adını yazdırdı. İşte Ordu'nun lezzet şöleni…

Türkiye'nin zengin bitki örtüsünde bin bir çeşit bitkide baş göstermeye başladı. Ordu sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan "sakarca mıhlaması" 2022 yılında coğrafi işaret ve tescillenerek has be has Ordulu oldu. Yöreden yöreye farklı isimle bilinen bu lezzetle yapılan tariflerde adından söz ettiriyor. İşte Ordu'nun lezzet şöleni…

BİN BİR İSİM TEK LEZZET

Yöreden yöreye farklı isimlerle anılan sakarca mıhlaması, "çökülce", "sütlücen" ve "çiğdem" bilinen yumrulu bitkiler sınıfındayız yer alıyor. Yılın bu dönemlerinde doğadan tek tek toplanan bu lezzet Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığının girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumunca Eylül 2022'de coğrafi işaretli tescillendi.

sakarca-otu.jpg

Topraktan tek tek toplanan sakarca otundan mıhlama, turşu, kızartma ve çorba yapılmaktadır. Sen pazarlarında bağ usulü satılan sakarca, 30 TL'den tezgahlarda yer alıyor.

DOĞADA KENDİLİĞİNDEN YETİŞİYOR

Tescilli ürünler arasında yer alan Sakarca mıhlaması hakkında açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Üretim ve Yem Şube Müdürü Mustafa Kahveci, AA muhabirine konuştu.

sakarca-otu-kavurma.jpg

Doğada kendiliğinden yetişen bu bitkinin toplamasının ve temizlemesinin meşakkatli olduğunu söyleyen Kahveci, Sakarca mıhlamasının yalnızca evlerde değil birçok restoran menüsünde de yer aldığını aktardı.

KAVURMA OLARAK YAPILIYOR

Ünye Kadın Kooperatifi Başkan Yardımcısı Aysun Balcı, Sakarca mıhlamasının haşlanan bitkinin yağ ve soğanla kavrulduktan sonra üzerine yumurta kırılarak hazırlandığını aktardı. Bu yemeğin en zahmetli kısmının bol topraklı olan bitkiyi temizlemesi olduğunu ifade eden Balcı, mevsimi olması nedeniyle üründe talep patlaması yaşandığını aktardı.

sakarca-otu-1.jpg

Çarşamba pazarında 20 yıldır yetiştirdiği ürünleri satan Seyhan Güler ise Nisan ayının ilk haftasına kadar bahçesinde topladı Sakarcaları satacağını söyledi. Oldukça yoğun talep alan bir bitki olduğunun altını çizen Güler, bağ fiyatının da 30 TL'den tezgahta yer aldığını söyledi.

Sakarcadan hazırlanan pek çok farklı yemek olduğunu ifade eden Güler, "Bitkinin toplanması zahmetli. Topraktan tek tek sökerek topluyoruz. Suda temizledikten sonra hazır hale getiriyoruz. Biraz zahmet isteyen bir iş. Bir saatte topladığın sakarcaları iki, üç saatte temizleyebiliyorsun. Sonra bağ haline getirip satıyoruz." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN