İçme suyu havzasına mermer ocağı: Akgedik Barajı risk altında

İçme suyu havzasına mermer ocağı: Akgedik Barajı risk altında

Milas'ta içme ve kullanma suyu orta mesafeli koruma alanında kalan ormanlık alanda açılması planlanan mermer ocağı için ÇED süreci başlatıldı. Proje sahası Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nında hem ormanlık alanda hem de Akgedik Barajı'nın orta mesafeli koruma alanlarında yer alıyor. Akdedik Barajı'nda meydana gelecek kirliliğe dikkat çekildi.

Burdur merkezli CML Madencilik Şirketi, Muğla'nın Milas ilçesi Kırcağız Mahallesi’ne mermer ocağı açmak için başvurdu. Başvuruyu değerlendiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED süreci başlattı. Şirket, 8.5 hektarlık alanda yılda 20 bin metreküp mermer çıkarmayı hedefliyor. Yılda 180 bin metreküplük pasa oluşacağı tahmin ediliyor.

Proje sahası Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nında hem ormanlık alanda hem de Akgedik Barajı'nın orta mesafeli koruma alanlarında yer alıyor.

TURİSTİK VADİYE KOMŞU

Proje sahasına yaklaşık 1 kilometre mesafede turistik bir merkez olan Arap Yutan Vadisi, yaklaşık 2 kilometre mesafede ise Sarıçay Nehri bulunuyor. Projenin en yakın konuta mesafesi ise sadece 1.2 kilometre.

ŞİRKETİN SU HAVZASINDA BAŞKA BİR MERMER OCAĞI DAHA VAR

Öte yandan şirketin aynı içme ve kullanma suyu orta mesafeli koruma alanı sınırları içerisinde başka bir mermer ocağı işletmesi daha bulunuyor. Bu ocak için de 2022 yılında 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmiş.

'AKGEDİK BARAJINI KİRLETECEK'

Projeyi Artı Gerçek'e değerlendiren Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Milas Meclisi’nden Neşe Tuncer, şunları söyledi:

"Ruhsat alanı Akgedik Barajının hemen kuzeyinde yer alıyor. Proje tanıtım dosyasında hakim rüzgârın güneyden estiği yazmış olsa da kuzeyden rüzgârın da aynı sıklıkta estiği tanıtım dosyasında yazıyor. Mermer ocağı tozlu bir operasyon. Bu da hem var olan hem de açılması planlanan ocağın tozlarının içme ve sulama amaçlı kullanılan Akgedik Barajı üzerinde kirlilik yaratacağını göstermektedir. Pasa alanlarının da üst kotlarda aşağı kotlara çökme ve akma tehlikesi var. Bu da su kaynaklarını kirletecektir."

'OCAK İÇİN SUYUN NEREDEN TEMİN EDİLECEĞİ AÇIKLANMAMIŞ'

ÇED dosyasına göre mermer ocağında günde 61 ton su kullanacağına dikkat çeken Tuncer, "Bu miktarda suyun nasıl ve nereden temin edileceği konusunda tatmin edici bir açıklama yapılmıyor. 'ÇED gerekli değildir' kararı verilen 2022 tarihli proje tanıtım raporunda MUSKİ görüşü alındığı yazsa da ilgi yazı sadece su kaynaklarına ilişkin gönderilen bir CD için yazılan üst yazıdır ve 2018 tarihlidir. Yani karşımızda yine doğamızı, su kaynaklarımızı yok etmek için önümüze getirilen yalan bir ÇED süreci var. Milas'ın sadece 5 kilometre dışında planlanan bu projeye 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmesi halinde Milaslılar muhakkak ki bir girişimde bulunacaklardır" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN