Giresun'daki maden ocağında endişelendiren görüntü: Kimyasal atık direkt ormana karışıyor

Giresun'da Çatalağaç köyünde Alagöz Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin işlettiği kurşun, çinko ve bakır madeni atık havuzundan sızıntı olduğu iddia edildi. Sızıntının yakınından çektiği görüntülerde, "Atık havuzunun aşağısına bir membran kurarak atığın depolandığını'' ifade eden köylülerden Soner Aydın, ''Sızan kimyasallı suyu geri atık depolama tesisine pompaladıklarını söylüyorlar ama herhangi bir çekim yok. Buradaki kimyasalı direkt ormanımıza bağlıyorlar. Direkt ormana karışıyor" dedi.

Giresun'un Doğankent ilçesindeki Çatalağaç köyünde ‘kurşun, çinko ve bakır” maden işletmeciliği yapan Alagöz Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin atık havuzundan sızıntı olduğu iddia edildi. Köylülerden Soner Aydın, maden alanından çektiği görüntülerde, kimyasalı atığın doğaya aktığını öne sürdü.

Aydın, atık havuzunun 230 bin metreküplük olduğuna dikkati çekerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne durumu şikayet ettiklerini ifade etti.

'ONLARIN BIRAKTIĞI TAHRİBATLA YÜZ YÜZE KALACAĞIZ'

Çevresel zararın yanı sıra yetkililerin konuya duyarsız kaldığını ve şikayetlerine yeterli cevap alamadıklarını ifade eden Aydın, alandan çektiği görüntülerle ilgili olarak şunları söyledi:

"Özgün bey, 'sen dilekçeni ver önümüzdeki hafta ben de geleceğim tespitini hep beraber yaparız' diye söz verdi. Fakat üstünden 20 gün geçmesine rağmen hiçbir işlem yapılmadı. Buna şaşırmadım. Kendisi aynı zamanda, köyündeki ÇED toplantısını yönetti. O toplantı da yönetmeliğe ve usule aykırı şekilde gerçekleşmişti. Maden şirketini korur vaziyette bu kirliliği görmezden gelmesi beni şaşırtmadı.

Bu maden şirketi burada parasını kazanıp gidecek fakat bizler onların bırakmış olduğu tahribatla yüz yüze kalacağız. Bizim gelecek nesillerimizi ve bütün canlı yaşamımızı bu arkadaşlar maalesef tehdit ediyor. Atık depolamasından sızan su kimyasalı aktığı için hem köpürme mevcut hem de taşları sarıya boyamış durumda. Sızan su ormanımıza gidiyor. Atıklarını dökme suretiyle dere yataklarımızı bu şekilde kirletiyorlar."

'BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN NASIL ÖLDÜĞÜNE ŞAHİTLİK YAPARIZ'

Görüntülerde, atık suyun bir menfez borusuyla ormana akıtıldığını iddia eden Aydın, ''Buradaki bitki örtüsünün nasıl öldüğüne zamanla beraber şahitlik yaparız" dedi.

Atık havuzunun aşağısına bir membran kurarak atığın depolandığını söyleyen Aydın, ''Sızan kimyasallı suyu hortumla geri atık depolama tesisine pompaladıklarını söylüyorlar ama herhangi bir çekim yok. Buradaki kimyasalı direkt ormanımıza bağlıyorlar. Direkt ormana karışıyor" diye konuştu.

BAKANLIK HERHANGİ BİR SIZMA YOK DEDİ

Aydın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) ''3 yıldır derelerin firma tarafından kirliliğe maruz bırakıldığına” dair maden şirketini şikayet etti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı konuya ilişkin verdiği cevapta, ''yerinde yapılan denetim anında herhangi sızma ve sızma belirtisine'' rastlanılmadığı kaydedildi.

İlgili şirket, herhangi bir açıklama yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya ise yanıt vermedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN