Yandex, Rusya operasyonlarını 5,2 milyar dolara sattı

Yandex, Rusya operasyonlarını 5,2 milyar dolara sattı

Rusya'nın teknoloji devi Yandex, 5,2 milyar dolarlık tarihi bir anlaşmayla Rusya içindeki operasyonlarını Yandex yöneticileri ve Rus yatırımcılara sattı. Bu satış, 2022'deki Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası ülkede gerçekleşen en büyük kurumsal satış olarak kayıtlara geçti. Anlaşma, Yandex'in çatı şirketi YNV tarafından, 18 ay süren müzakerelerin ardından tamamlandı.

Rusya'nın teknoloji devi Yandex, Rusya'daki operasyonlarını 5,2 milyar dolarlık rekor bir anlaşmayla satma kararı aldı. 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ülkede gerçekleşen en büyük kurumsal satış olan bu hamle, Yandex'in çatı şirketi YNV tarafından gerçekleştirildi. Hollanda merkezli YNV, 18 ay süren müzakereler sonucunda Rusya operasyonlarını Yandex yöneticileri ve Rus yatırımcılara devretti. Bu satışla birlikte arama motoru, yemek teslimatı ve taksi çağırma hizmetleri gibi ana hizmetler Rus kontrolüne geçti.

ENERJİ DEVİ TEKNOLOJİ DEVİ OLDU

Yandex'in yeni sahipleri arasında Rus enerji devi Lukoil ve şirketin yöneticileri bulunuyor​​. Bu büyük satış, Yandex'in gelirinin yüzde 95'ini oluşturan kısmının Rusya'ya bırakılması anlamına geliyor. Kremlin'den yapılan açıklamada, anlaşmanın olumlu karşılandığı belirtildi.

Yandex, savaş sırasında Rus hükümetinin müdahaleleri ve Batı'nın yaptırımları arasında bir denge kurmaya çalışmış, ancak savaşla ilgili bilgileri Rus halkından saklamakla suçlanmıştı. Şirketin kurucularından Arkady Volozh, Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı çıkan ender iş adamlarından biriydi ve 2022'de şirketten ayrılmıştı. Avrupa Birliği, arama sonuçlarıyla oynadığı iddiasıyla Volozh'a yaptırım uyguladı.

YNV'nin yönetim kurulu başkanının açıklamalarına göre, şirket artık sürücüsüz arabalar, bulut bilgisayar sistemleri ve makine öğrenimi gibi yapay zeka teknolojilerine odaklanacak ve bu alanlardaki operasyonlar Rusya ile ilişkili olmayacak.

RUSYA'NIN GOOGLE'I

Yandex, Rusya'nın Google'ı olarak adlandırılıyor ve 1997'de kurulduğu günden bu yana kendi arama motoru, harita ve pazarlama teknolojilerini geliştirmişti. Rus hükümeti tarafından ulusal bir değer olarak görülen şirketin satışı, şirketin 2021'deki 30 milyar dolarlık piyasa değerinin çok altında gerçekleştiği düşünülüyor. Bu satış, Rusya'dan yabancı sermayenin çekilmesi trendinin bir parçası olarak görülüyor ve Yandex'in geleceği için yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN