MB açıklamasından sonra hesaplar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak? Milyonlarca emekliye ilk tahmin geldi

MB açıklamasından sonra hesaplar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak? Milyonlarca emekliye ilk tahmin geldi

Merkez Bankası açıkladı evdeki hesap çarşıya uymadı. Milyonlarca emeklinin beklediği Temmuz zamları için ilk tahmin geldi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuzda ne kadar maaş alacağı belli oldu. İşte milyonlarca emeklinin beklediği o açıklama…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını yayımladı. Reel sektör ve Finansal sektör temsilcilerinin yer aldığı 68 katılımcının yanıtladığı ankette katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu yani TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde %44,19 iken yeni ankette %44,16 oldu.

MERKEZ BANKASI TAHMİNLERİ DEĞİŞTİRDİ

Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket dönemi kapsamında 40,53 olarak açıklanırken yeni anket döneminde bu rakam 40,01 olarak belirtildi. 12 ay sonrası için döviz kuru beklentisi Bir önceki anket döneminde 42,79 olarak açıklanırken bu anket döneminde 42,47 olarak belirtildi. Merkez Bankası anket sonuçları kapsamında Temmuz ayında emekliye verilecek zam tahminlerini de değiştirdi.

merkez-bankasi.jpg

KÖK AYLIKLARDA ARTIŞ YAPILACAK

Takvim'den Çığıl Önyener'in haberine göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kök aylıklarına 6 aylık enflasyon artışı yansıtılacak. Bunun ilk 3 ayı belli oldu. Ocak-Mart enflasyonu yüzde 15.06 çıkmıştı. Yani 3 ayda SSK ve Bağ-Kur'lulara yüzde 15.06'lık artış kesinleşti. Geriye 3 veri daha kalırken Merkez Bankası'nın anketi zamma dair ipucu verdi.

emekli-para.jpg

Anket sonucu kapsamında enflasyon tahmini nisan ayı için %3,25 olurken mayıs ayı için %3 Haziran ayı için %2,54 olarak açıklandı. Tahminlerin gerçekleşmesi durumunda bu yıl ilk 6 aylık dönemde enflasyon %25,48 olurken SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon zammı oranı da % 25,48 olacak. Tahminlerin gerçekleşmesi durumunda emekli aylıklarında önemli bir artış yaşanacak.

BAĞ-KUR VE SSK EMEKLİSİ NE KADAR ALACAK?

Bağ-Kur tarım emeklilerinin en düşük kök aylık ödemesi 889 TL 62 kuruş olurken 6 aylık enflasyon zammının ardından bu rakam 10 bin 150 TL yükselecek. 2000'den sonra emekli olan SSK'lılar ise en düşük kök aylık olarak 7 bin 47 TL alırken bu rakam 8 bin 842 TL'ye yükselecek.

emekli-para-kapak.jpg

2 gün öncesi emekli olan SSK'lılar ise en düşük aylık olarak 11 bin 367 TL alırken bu rakam zam ile birlikte 14 bin 264 TL'ye yükselecek. Bağ-Kur esnaf emeklileri ise 10 bin 180 TL olan maaşlarını 12 bin 773 TL olarak alacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için refah payı formülünün hayata geçirilmesi durumunda zam oranında daha fazla artış olabileceği belirtildi. Taban artış oranı gündemde yer alırken bu ihtimali gerçekleşmesi ile birlikte emeklinin en düşük aylık ödemesi 12.548 TL olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN