Herkes burayı Paris sanıyor, ama burası Türkiye'de bir mahalle! Gidenler güzelliğini öve öve bitiremiyor

Herkes burayı Paris sanıyor, ama burası Türkiye'de bir mahalle! Gidenler güzelliğini öve öve bitiremiyor

Gidenlerin hayran kaldığı ve adeta Paris’te bir yermiş havası veren bu mahalle Türkiye’de bulunuyor. Bu mahalle Türkiye'nin modern imarlı ilk yerleşim yeri olarak biliniyor. İşte görenleri büyüleyen o yer…

Onedio’da yer alan habere göre, Aydın'ın Sultanhisar ilçesine bağlı bir mahalle olan Atça büyüleyici özellikleriyle diğer yerlerden ayrılıyor. Söz konusu bu yerin yerleşimi ile alakalı olarak Paris'te Şanzelize Caddesi'nin de aralarında olduğu 12 caddenin birleştiği Charles de Gaulle Meydanı'ndan esinlenildiği söyleniyor. Dolayısıyla “Küçük Paris” olarak nitelendiriliyor. Öte yandan Türkiye'nin modern imarlı ilk yerleşim yeri olarak biliniyor.

yeni-proje-9-001.jpg

2012’YE KADAR BELDE STATÜSÜNDEYDİ

Atça 8000 nüfusa sahip olan bir bölge olarak biliniyor. 2012 senesine kadar belde statüsündeyken 2012 yılının Kasım ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen 6360 sayılı kanun ile, Sultanhisar ilçesine bağlı bir mahalle konumuna geldi.

Söz konusu bu bölge İzmir-Denizli karayolu üzerinde bulunuyor. Yerleşimi nedeniyle de tarihçesinde farklı bir özellik barındırıyor.

yeni-proje-8.jpg

KONUMU İLE TARİHİN ÖNEMLİ YERLERİNDEN BİRİ

27 Mayıs 1919 senesinde Yunan İşgaline uğrayan Atça, 5 Eylül 1922 senesinde bu işgalden kurtuldu. Yunan ordusunun yıkık bir şekilde bıraktığı Atça, Cumhuriyet’in ilanından sonra yeniden canlanmaya başladı.

yeni-proje-10-001.jpg

PARİS’İ ANDIRAN BÖLGE

Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, Atça’ya ilişkin Onedio’ya önemli açıklamalarda bulundu. 1924 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te şehir planlamacılığı üzerine eğitim alan Abdi Bey tarafından Atça'nın bu şekilde yapıldığını anlatarak, şunları söyledi:

“Abdi Bey isimli büyüğümüz, Atça'dan geçerken Atça'nın o yanmış yıkılmış ve bitap halini görüyor. 1924 yılının son aylarında Atça'nın mevcut belediye başkanıyla görüşmek suretiyle, 1/50 binlik bir ölçütte ipek bez üzerine Atça'nın imar planını yapıyorlar. İlk imar planı böyle oluşuyor.

Merkezde bir park, tamamen Paris'ten özümlenilmiş ve o meydanda 12 cadde var. Bizim 8 tane ana caddemiz var, ona benzetilmeye çalışılmış. Yani dünyada Fransa'nın Paris'i, Türkiye'de de Aydın'ımızın Atça'sı demek lazım buna. Planımızla gurur duyuyoruz.”

yeni-proje-7-002.jpg

ÇİLEK ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ BİR YER

Atça Belediyesi kurulduğu yıllarda yani 1867 yılında Ege Bölgesi'nin ilk belediyelerinden birisiydi. Bu bölgenin en önemli ana geçim kaynağı tarım olarak bilinirken, okuma oranı ise yüzde 97’ydi. Öte yandan 1990 senesinden beri çilek üretimi önemli bir geçim kaynağı haline geldi.

Her sene “Çilek Festivali”nin düzenlendiği Atça’da çileğinin tanıtımı amacıyla birçok etkinlik yapılıyor. Ayrıca buradan yurt dışına çilek ihracatı da yapılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN