İstanbul, Ankara, İzmir bitti küçük iller zirveye yerleşti! Konut fiyatlarında rekor artış: Bakın en çok hangi iller değerlendi?

İstanbul, Ankara, İzmir bitti küçük iller zirveye yerleşti! Konut fiyatlarında rekor artış: Bakın en çok hangi iller değerlendi?

Konut fiyatlarında yaşanan fahiş fiyat artışları o illeri de vurdu. Öyle ki İstanbul, Ankara, İzmir bitti küçük iller zirveye yerleşti. İşte, konut fiyatlarının en çok arttığı iller…

Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa, 2024 Ocak ayının konut piyasası verilerini paylaştı. Söz konusu verilere göre, Ocak ayından itibaren Türkiye’de konutlar yıllık %73 oranında değer kazandı. Bunun yanı sıra 2024 yılının Ocak ayı sonunda ülkede ortalama kontu fiyatı 3 milyon 136.120 TL ve metrekare başına satış fiyatı da 24.124.000 TL’ye yükseldi.

KONUT SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ GÖZLEMLENDİ

Piyasada ortalama bir yatırımın geri dönüş süresi de 15 yıl oldu. Satış adetleriyse düşüşe devam ediyor. Ocak ayında ülkede 80.308 konut alınırken, satışlar önceki aya kıyasla %42, 2023 Ocak ayına kıyasla da %18 azalış gösterdi.

Ocak ayında Türkiye’de krediyle satılan konutların sayısı 5.915 oldu. İpotekli konut satışı önceki aya kıyasla %2, 2023 Ocak ayına kıyasla da %63,5 azalış gösterdi. Halihazırda ipotekli satışların toplam satışlardaki payı %7 olarak tespit edildi.

konut-fiyatlari-en-cok-artan-iller-2-001.jpg

KONUTLARI EN ÇOK DEĞERLENEN İLLER BELLİ OLDU

2023-2024 Ocak ayları karşılaştırıldığı zaman Türkiye’nin konutları en fazla değerlenen 3 ili Hatay, Erzurum ve Muğla oldu. Hatay’da konut fiyatları 1 yılda %113 artış gösterdi. Kentte konut metrekare satış fiyatı 18.238 TL, ortalama kontu satış fiyatıysa 2 milyon 845.128 TL oldu.

Erzurum’un yıllık değer artışıysa %98 olarak belirlendi. Halihazırda Erzurum’da ortalama kontu değeri 1 milyon 865.388 TL ve metrekare başına fiyat 11.732 TL’ye yükseldi.

Muğla’da kaydedilen yıllık değerlenme oranı %93 oldu. Kentteki metrekare başına ortalama konut fiyatı 55.335 TL, ortalama konut fiyatıysa 7 milyon 193.550 TL’ye ulaştı.

konut-fiyatlari-en-cok-artan-iller-1-001.jpg

“KONUT DEĞERLERİ GERİLEDİ”

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt Ocak 2024 verilerini değerlendirerek şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 136 bin 120 TL'yi bulurken, bu rakam Muğla’da 7 milyon, İstanbul’da 4 milyon TL'yi aşmış durumda. İpotekli konut satışlarında önceki aylarda da gözlemlediğimiz azalışın devam etmesi fiyatların artması ve krediye erişimin zorlaşmış olması ile açıklanabilir. Faiz oranlarındaki yükselişin de etkileri ile birlikte kredili konut satışları son bir ayda yüzde 2, yıllık bazda ise yüzde 63,5 oranında azaldı. Bir önceki yılın ocak ayına kıyasla Türkiye’deki konutlar yüzde 73 değerlenmiş durumda. Bu değer Aralık 2023’te yüzde 84 seviyesindeydi. Genel olarak gayrimenkul fiyatlarındaki artışın hız kestiğini söyleyebiliriz. Fiyatların oldukça değişken olduğu bu dönemlerde gayrimenkul yatırımcılarına çok iyi inceleme yaparak karar vermelerini ve Endeksa’nın objektif verileri ile analiz yapan, konunun uzmanı bir gayrimenkul danışmanı ile yatırımlarına yön vermelerini tavsiye ederim.’’

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN