Goldman Sachs’tan seçim öncesi Türkiye raporu

Goldman Sachs’tan seçim öncesi Türkiye raporu

Goldman Sachs, yerel seçimlere saatler kala Türkiye raporunu paylaştı. ABD'li yatırım bankası, Türkiye'de seçim sonuçlarından bağımsız olarak hem parasal hem de mali politikanın devam edeceği öngörüsünde bulundu. Yıl sonu enflasyon tahminine de yer verilen raporda, mayısta zirveye olacağı ve olumlu baz etkileriyle birlikte yıl sonuna kadar yüzde 33'e kadar keskin bir düşüş yaşanacağı belirtildi.

Goldman Sachs, Türkiye'deki yerel seçimler öncesinde son raporunu yayınladı. Rapor, seçim sonuçlarından bağımsız olarak, hem parasal hem de mali politikanın devam edeceği öngörüsünde bulunuyor. Bu politikaların devamıyla birlikte rezervlerin artması ve Türk Lirası üzerindeki baskının azalması bekleniyor. Raporda, seçim sonrasında vergi artışlarının geçen yıla benzer olmayacağı ve harcama yönlü baskıların azalacağı öngörülüyor.

Ayrıca, 500 baz puanlık faiz artışının Türk Lirası'ndaki değer kaybı olasılığının düşük olduğuna dair güçlü bir sinyal olduğu belirtiliyor.

'ENFLASYON MAYISTA ZİRVEYE ÇIKACAK'

Yıl sonu enflasyon tahminine de yer verilen raporda, "Enflasyonun mayısta zirveye çıkacağını ve oradan olumlu baz etkileriyle birlikte yıl sonuna kadar yüzde 33'e kadar keskin bir düşüşe başlayacağını tahmin ediyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

Rapor, döviz talebindeki artışın seçim sonrasında Türk Lirası'nın değer kaybedeceği endişelerinden kaynaklandığını ancak Merkez Bankası'nın faiz artışıyla bu endişelerin azaldığına işaret ediyor.

'MARTTA ENFLASYON YILLIK BAZDA YÜZDE 68,5'E YÜKSELECEK'

Bu yıl Ramazan'ın mart ayına denk gelmesi nedeniyle artan gıda ve hizmet enflasyonuyla birlikte enflasyonun bu dönemde yüksek seyretmeye devam edeceği öngörüsüne yer verilirken, "Olumsuz baz etkisi nedeniyle de martta enflasyonun yıllık bazda yüzde 68,5'e yükseleceğini tahmin ediyoruz." denildi.

Raporda, aylık bazda döviz kurundaki zayıflık nedeniyle yükselen çekirdek mal enflasyonuna karşılık diğer Tüketici Fiyat Endeksi alt kalemlerinde yavaşlama beklendiğine işaret edilerek, mevcut enflasyon ortamında ücret artışları ve ramazan ayının enflasyon üzerindeki toplam etkisini hesaplamanın zorluğu nedeniyle tahminler üzerinde bir belirsizlik olduğu kaydedildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN