Yapay zekada Çinli köstebek

Yapay zekada Çinli köstebek

Çin vatandaşı eski Google mühendisi Ding, ABD’de ‘yapay zekaya ilişkin ticari sırları çalmakla’ suçlandı. Aşırı dosya yüklediği için işaretlenen Ding’in Google personeliyken Çin merkezli firmalarla ‘gizlice’ çalıştığı belirlendi. Ding’in istifa etmeden önce San Francisco’dan Pekin’e tek yönlü bir bilet aldığı da tespit edildi.

ABD’de, Google’da eski yazılım mühendisi olan ve “gizlice” Çin merkezli şirketlerle çalıştığı iddia edilen Ding Linvey, Google’ın yapay zekasına ilişkin “ticari sırları çalmakla” suçlandı.

ABD Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Google’da yazılım mühendisliği yapan “Leon Ding” adıyla da bilinen Ding Linvey’e Google’a ait yapay zeka teknolojisine ilişkin “ticari sırları” çalmaktan 4 ayrı suçlama yöneltildi. Çin vatandaşı Ding’in Google personeliyken Çin merkezli firmalarla “gizlice” çalıştığı ifade edilen açıklamada, bu süreçte Google’a ait hassas bilgileri kişisel hesabına aktardığı kaydedildi.

Açıklamada, gözaltına alındığı belirtilen Ding’in suçlu bulunması halinde suçlamaların her biri için 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği ifade edildi. ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, açıklamasında, “Bugünkü suçlamalar, Çin merkezli şirketlerin, Amerikan buluşlarını çalmak için ne kadar ileri gidebileceğinin son göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

Wray, bu hırsızlıkların ülke ekonomisine ve ulusal güvenliklerine “olumsuz sonuçları” olacağını aktardı. Çin vatandaşının 500’den fazla gizli dosyayı çaldığı iddia ediliyor. İddianameye göre, Ding 2019 yılında Google tarafından işe alındı. Google’ın ağında depolanan bilgileri Mayıs 2022’de kişisel bir Google hesabına yüklemeye başladı. İddianamede, bu yüklemelerin bir yıl boyunca periyodik olarak devam ettiği belirtiliyor.

Ding, geçen yıl Çin’deyken kişisel bilgisayarına daha fazla dosya yüklemeye çalışırken Google tarafından işaretlendi. ABD’ye döndüğünde, Google’ın bilgisi dışında, 26 Aralık’ta istifa etmeden önce San Francisco’dan Pekin’e tek yönlü bir bilet aldığı belirlendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN