Türkiye şimdi kutuplarda! Antarktika'daki kirlilik Türk akademisyenler tarafından araştırılacak

Türkiye şimdi kutuplarda! Antarktika'daki kirlilik Türk akademisyenler tarafından araştırılacak

Türkiye şimdi de kutuplarda! Antarktika'da meydana gelen kirlilik için Türk akademisyenler araştırmalarda bulunacak! Büyük bir şans...

Türkiye, kutup projeleri çerçevesinde yaptığı çalışmalarla Antarktika'daki çevresel kirliliğin nedenlerini araştırarak aynı zamanda Antarktika Antlaşması'nda "danışman ülke" olma şansını artırıyor.

TÜBİTAK'ın "KUTUP-1001" adlı çağrısı kapsamında desteklenen projeler arasında yer alan "İnorganik ve Organik Kirleticilerin Antarktika Bölgesindeki Penguen/Fok Dışkısı ve Okyanus Suyu Örneklerinde Eser Seviyelerde Yüksek Doğruluk ve Duyarlılıkla Tayinleri" projesini yürüten Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezgin Bakırdere, projenin detaylarını paylaştı.

Bakırdere, kutupların dünyanın geçmişine ışık tutabilecek gizemli yerler olduğunu belirterek, bilim insanlarının uzun yıllardır bu bölgelere büyük ilgi gösterdiğini ifade etti. Stratejik açıdan önemli olan araştırmaların, uluslararası bilimsel rekabetin bir parçası haline geldiğine dikkat çekti.

TÜRKİYE KUTUPLARDA CİDDİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYOR

antarktika-1.webp

Son yıllarda Türkiye'nin de Antarktika'da gerçekleştirdiği birçok araştırmanın olduğunu ve bu çalışmaların uluslararası alanda kabul gördüğünü vurgulayan Bakırdere, ekip olarak KUTUP-1001 projesini başarıyla tamamladıklarını ve etki faktörü yüksek, saygın uluslararası dergilerde 12 bilimsel çalışma yayınladıklarını belirtti.

Kutup bölgelerinin dünya iklimi ve ekolojisi açısından büyük öneme sahip olduğuna değinen Bakırdere, bu bölgelerin nüfus bakımından az olmasına rağmen çeşitli kirleticilerin tespit edildiğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN