Güneş’ten 500 trilyon kat daha parlak

Güneş’ten 500 trilyon kat daha parlak

Gökbilimciler, Atacama Çölü'nde bulunan teleskoplarla yaptıkları gözlemlerde, Güneş'ten 500 trilyon kat daha parlak bir kuasar keşfetti. "J0529-4351" adı verilen bu kuasarın, evrendeki en parlak cisim olabileceği düşünülüyor. Kuasarın Dünya'dan 12 milyar ışık yılı uzaklıkta olduğu belirlendi ve içerisindeki kara deliğin Güneş'in 17 ila 19 milyar katı kadar kütle taşıdığı tespit edildi. Araştırmanın ayrıntıları "Nature Astronomy" dergisinde yayımlandı.

Gökbilimciler, “evrendeki en parlak cisim olduğunu tahmin ettikleri” Güneş’ten 500 trilyon kat daha parlak bir kuasar (yıldız benzeri bir nesne) keşfetti.

Avustralya ve Şili’den bilim insanlarından oluşan bir ekip, Şili’deki Atacama Çölü’nde bulunan teleskoplar yardımıyla yaptıkları gözlemler sonucu “J0529-4351” ismi verilen aşırı parlaklığa ve kütleye sahip gök cismi kuasara ilişkin çarpıcı detaylar buldu. Gökbilimciler, araştırmalar sonrası, Güneş’ten 500 trilyon kat daha parlak olan bu kuasarın “evrendeki en parlak cisim” olabileceği sonucuna vardı.

Söz konusu kuasarın Dünya’dan 12 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunduğunu kaydeden gökbilimciler, cismin merkezinde bulunan kara deliğin kütlesinin Güneş’in 17 ila 19 milyar katı olduğunu da tespit etti. Araştırmanın detayları “Nature Astronomy” dergisinde yayımlandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN