CERN'den insanları tehlikeden koruyacak robot

CERN'den insanları tehlikeden koruyacak robot

CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi)'nin 'Robodog'u, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın (LHT) tehlikeli ve erişilmez bölgelerini keşfetmek için tasarlanmış, dört ayaklı bir robottur. Bu robot, insan işçiler ve geleneksel robotlar için çok riskli olan radyasyon, alev ve su sızıntısı gibi tehlikeler içeren alanlarda görev yapacak.

CERN'in 'Robodog'u dört bacaklı ve zorlu arazilerde kolayca hareket edebiliyor. Manevra kabileyi, Robodog'u diğer robotların ulaşamadığı dar ve sıkışık deney alanlarına girmesini sağlıyor.

Robodog, LHC'nin deney alanlarındaki radyasyon seviyelerini izlemek ve potansiyel tehlikeleri tespit etmek için kullanılacak.

Robodog, termal kameralar ve diğer sensörler kullanarak yangınları ve su sızıntılarını erken aşamada tespit edebilir. Rabodog, aynı zamanda insan işçiler için çok tehlikeli olan alanları keşfetmek ve haritalamak için kullanılabilir.

CERN, Robodog'un özelliklerini geliştirmeye ve robotu deney mağaralarında konuşlandırmaya devam etmeyi planlıyor. Robodog'un kuark-glüon plazmasını incelemek için kullanılan ALİCE dedektörü gibi alanlarda da kullanılmasını öngörüyor.

Bu robotlar, petrol sondajı, madencilik ve stadyum güvenliği gibi çeşitli alanlarda görev yapabilecek.

CERN'in Robodog'u, bilimsel keşifleri ve insan güvenliğini geliştirmek için kullanılan yeni bir robot teknolojisi örneği. Uzmanlara göre, dört ayaklı robotlar, gelecekte birçok farklı alanda önemli rol oynamaya devam edecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN