Bilim insanlarından yeni araştırma: Dünya'nın sonu nasıl olacak?

Bilim insanlarından yeni araştırma: Dünya'nın sonu nasıl olacak?

Güneş’in 5 milyar yıl içinde şu anki boyutunun en az 100 katına çıkarak bir ‘kızıl dev’ haline gelmesi halinde başta Dünya olmak üzere Güneş Sistemi’ndeki gezegenlere ne olacağı araştırıldı. Araştırma sonuçlarına göre, iç gezegenler bu süreçte yok olacak, Dünya ise tamamen Güneş tarafından yutulma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Bu olmasa bile Dünya'da yaşam büyük olasılıkla sona erecek.

Dünya’nın sonunun nasıl geleceği hakkındaki senaryolardan birini ortaya koyan araştırmayı yapan İngiltere’deki Greenwich Kraliyet Gözlemevi’nden uzay bilimci Dr. Edward Bloomer, Güneş’in devasa boyutlara ulaşması için muhtemelen 5 milyar yıl geçmesi gerektiğini belirtti. Uzay bilimci Dr. Bloomer'a göre, Güneş'in şu anki boyutunun yüzlerce katı büyümesi sonucunda Dünya da bu süreçten etkilenecek, en iyi ihtimalle 'yaşamın olmadığı taştan bir radyasyon topu' olacak.

Gazete Duvar'ın Daily Mail haber sitesine dayandırdığı habere göre, Güneş’in henüz yakın olmayan bir gelecekte genişlemesi, aynı zamanda bildiğimiz haliyle Güneş Sistemi’nin de sonu olacak.

Güneş’te yaşanacak dönüşün hakkında değerlendirmelerini paylaşan Dr. Bloomer, “Bu, esas olarak Güneş’in çekirdeğindeki hidrojen bittiğinde meydana gelecek” ifadelerini kullandı. Güneş, hidrojenini tamamen kaybettiğinde ise kendi yerçekiminin etkisi altında ‘çökmeye’ başlayacak. Dış katmanlar içeri doğru çöktüğünde ortaya o kadar yüksek düzeyde bir basınç ve ısı çıkacak ki helyum atomları karbona dönüşmeye başlayacak.

GÜNEŞ’E DOĞRU ÇEKİLEREK YOK OLACAK

Ortaya çıkacak enerji patlaması ise Güneş’in şu anki boyutunun yüzlerce kat büyüklüğe erişmesine sebep olacak. 1,4 milyon kilometre çapı olan Güneş’in bu süreçte 300 milyon kilometrelik bir çapa ulaşması öngörülüyor. Bu olduğunda ise Güneş’e en yakın gezegenler Merkür ve Venüs, Güneş’e doğru çekilerek yok olacak.

Fakat Bloomer’a göre, Güneş’in ne kadar devasa bir boyuta ulaşacağı konusunda henüz kesin bir bilgi yok. Bu ise Dünya’nın bu süreçte ‘ilginç bir konumda’ olduğunu gösteriyor. Bloomer, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Olası boyutların en yüksek seviyelerinde, Dünya tamamen Güneş tarafından yutulabilir. Yani, işin sonu bu. Düşük seviyelerde ise Dünya tüketilmeyebilir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Güneş, Dünya’yı tamamen yutmasa bile bu, gezegenimiz için iyi haber değil. Bloomer, bu durumu şöyle açıkladı: “Dünya’nın yüzey sıcaklığı, atmosferin patlayacağı ve okyanusların buhar olacağı anlamına gelecek. Geriye kalacak olan Dünya ise en iyi olasılıkla hayatın olmadığı taştan bir radyasyon topu olacak.”

Dış gezegenler de bu süreçten hasar almadan çıkamayacak. Buna göre, Mars, Jüpiter ve Satürn, Güneş’in yoğun ısısıyla patlayacak. Güneş’in büyümesinin son aşamalarında ise dış yörüngelerde yer alan gezegenler yörüngeden çıkacak. Eğer Güneş bu süreçte kütlesinin yüzde 50’sini kaybederse, söz konusu güçlerin Uranüs ve Neptün’ü Güneş Sistemi’nden çıkarması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN