Bilim insanları 6 yaş daha genç hissetmenin sırrını buldu

Bilim insanları 6 yaş daha genç hissetmenin sırrını buldu

Bilim insanları, yaptıkları araştırma sonucunda, uykularını bir ay boyunca tam olarak alan kişilerin, kendilerini yaşadıkları gerçek yaşlarından yaklaşık altı yaş daha genç hissettiklerini tespit etti.

İsveç'in önde gelen sağlık araştırma merkezlerinden biri olan Karolinska Enstitüsü'ndeki bilim insanları, yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, yaşlanma hissi üzerindeki etkilerini inceledi. Yapılan araştırma, 18 ila 70 yaşları arasındaki 429 kişi üzerinde gerçekleştirildi ve katılımcılara son bir ay içinde kaç gece uykusuz kaldıkları ve uykularını ne kadar verimli alabildikleri soruldu. Ayrıca, uykusuz kaldıkları günlerde kendilerini kaç yaşında hissettikleri de ölçüldü.

6 YAŞ DAHA GENÇ HİSSETTİLER

Elde edilen veriler, psikolojik araştırmalarda yaygın olarak kullanılan bir ölçekle değerlendirildi. İlk çalışmanın sonuçlarına göre, uykusunu tam alamayan kişilerin her gün için yaklaşık 3 ay yaşlandığı tespit edildi. Ancak uykusunu düzenli olarak alan katılımcılar, kendilerini yaklaşık 6 yaş daha genç hissettiler.

İkinci çalışmada ise 18 ila 46 yaşları arasındaki 186 gönüllü üzerinde araştırma yapıldı. Gönüllüler, arka arkaya iki gün boyunca sadece 4 saat uyudular ve sonrasında kendilerini kaç yaşında hissettikleri ölçüldü. Bu inceleme sonucunda, sadece 4 saat uyuyan gönüllülerin yaklaşık 4,5 yaş daha yaşlı hissettikleri belirlendi.

Araştırmacılar, sabah insanları ile gece insanlarının uykusuzlukla nasıl başa çıktığını da incelediler. Sabah insanlarının uykusuz kaldıklarında daha fazla yaşlandıkları ancak tam uykularını aldıklarında daha genç hissettikleri ortaya çıktı.

Karolinska Enstitüsü'nde psikonöroimmünoloji alanında çalışan Dr. Leonie Balter, uyku düzeninin insanların yaşlanma algısını önemli ölçüde etkilediğini belirtti. Balter, insanların daha genç hissetmelerinin, sosyal ve fiziksel olarak daha aktif olmalarını ve yeni deneyimlere daha açık olmalarını sağlayabileceğine dikkat çekti.

Bu önemli araştırmanın sonuçları, "Proceedings of the Royal Society B" dergisinde yayımlandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN