Araştırma: Hareketsiz yaşam atardamar sertleşmesini artırabiliyor

Araştırma: Hareketsiz yaşam atardamar sertleşmesini artırabiliyor

İngiltere'de gerçekleştirilen bir araştırma, çocukluk dönemindeki fiziksel hareketsizliğin atardamar sertliği riskini artırabileceğini ortaya koydu. Araştırmada ayrıca, yaşlanmanın da atardamar sertliği üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu ve bu durumun genç yaşta ölüm riskini yüzde 47 artırabileceği vurgulandı.

"Acta Physiologica" dergisinde yayımlanan bri araştırmada, çocukluk dönemlerindeki hareketsiz yaşam tarzının atardamar sertleşmesini artırabildiği tespit edildi.

ANI News'ün haberine göre, Oxford, Bristol ve Exeter Üniversiteleri ile Doğu Finlandiya Üniversitesi'nden araştırmacılar, 11 ila 24 yaşları arasındaki 1339 çocuk ve genç üzerinde çalıştı.

Araştırma süresince, 1339 katılımcının atardamar sertliği seviyeleri 13 yıl boyunca düzenli olarak kontrol edildi.

Sonuçlar, çocuklar ve gençler arasında hareketsizlik süresinin 6 saatten 9 saate çıkmasının, atardamar sertliği riskini yaklaşık %10 artırdığını gösterdi.

GENÇ YAŞTA ÖLÜM RİSKİNİ YÜZDE 47 ARTIRIYOR

Araştırmada ayrıca, yaşlanmanın da atardamar sertliği üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu ve bu durumun genç yaşta ölüm riskini %47 artırabileceği vurgulandı.

Öte yandan, günde en az 3 saatlik hafif fiziksel aktivitenin atardamar sertliği riskini en aza indirebileceği belirtildi.

Doğu Finlandiya Üniversitesi'nden Dr. Andrew Agbaje, "Çalışmalarımız, çocukluk dönemindeki hareketsizliğin sağlık açısından beklenenden daha tehlikeli olabileceğini gösteriyor gibi görünüyor." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN