Tamı tamına 1400 yıllık! Karabük'te bulundu, içinden çıkanlar 'Yok arttık' dedirtti!

Tamı tamına 1400 yıllık! Karabük'te bulundu, içinden çıkanlar 'Yok arttık' dedirtti!

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianopolis Antik Kenti'nde bir keşfe imza atıldı. Antik kentte yapılan kazı çalışmaları sonuncunda testi içinde yaklaşık 1400 yıllık 10 sikke bulundu. Sikkelerin, 2. Konstans'a ait olduğu ve milattan sonra 641-666 yılları arasına tarihlendirildiği belirtildi.

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianopolis Antik Kenti'nde 1400 yıllık bir tarihe ışık tutuldu. Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinen Karabül'te, kazı ve restorasyon çalışmaları yürütülüyordu.

1-013.jpg

Karabük Eskipazar'da yer alan Hadrianopolis Antik Kenti "Karadeniz'in Zeugması" şeklinde adlandırılıyor. Antik kentte, şimdiye kadar iki hamam, iki kilise, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, diğer anıtsal binalar ile bazı kült alanları gibi yapılar bulundu. Kazılarda son olarak ulaşılan testi içinde yaklaşık 1400 yıllık 10 sikke, "sondaj-3" adı verilen yapının türü ve tarihine ışık tutuyor.

45-002.jpg

"YAPININ EN SON KULLANIM EVRESİNİN 7. YÜZYIL"

Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, 2023 yılında güzel çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. "Restorasyonlarımız devam etti. Yaklaşık 60 kişilik ekiple çalıştık." dedi.

2-003.jpg

Çelikbaş, "Bu yapının fonksiyonunu henüz tam olarak tespit etmiş değiliz. Fakat bir odanın ne amaçla kullanıldığını içinden çıkan buluntulardan yaklaşık olarak tahmin ediyoruz. Galiba bir mutfak kalıntısı. İçerisinde çeşitli kaplar, mutfak kapları ortaya çıkmıştı. Yapının yüzyıllar boyunca kullanıldığını stratigrafi (katmanbilim) bize gösterdi fakat yapının son bitim tarihinin ne olduğu konusunda net veriye ulaşamamıştık. Mutfak bölümünde bulduğumuz bir kumbara ve içerisindeki 10 sikke, yapının son kullanım evresini bize gösteren kanıt niteliğinde arkeolojik belge. Sikkeler 2. Konstans'a ait. Tarihi milattan sonra 641-666 yılları arasına tarihlendiriliyor. Dolayısıyla yapının en son kullanım evresinin 7. yüzyıl olduğunu söyleyebiliriz."

3.jpgÇelikbaş, sikkelerin küçük bir testinin içinde bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle vitirdi. "Terminolojik olarak, yani arkeoloji literatüründe sikkeleri define olarak tanımlamak lazım. Ancak biz bunu parayı bir yere saklama, gömme amacıyla değil de -günümüzde annelerimizin mutfakta paralarını biriktirdiği küçük kutucuklar olur ya- benzer amaçla değerlendirildiğini düşünüyoruz. Mutfak bölümünün içerisinde 10 sikkenin küçük bir testiciğin içinden çıkmasını, o dönemde ailenin ya da evin hanımefendisi tarafından kumbara gibi kullanıldığını düşünüyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN