Metropolis'in etkileyici tarihi okuyucuyla buluştu: Her sayfada yeni bir keşif

Metropolis'in etkileyici tarihi okuyucuyla buluştu: Her sayfada yeni bir keşif

Sabancı Vakfı'nın desteğiyle devam eden Metropolis Antik Kenti kazıları 30. yılını geride bırakırken, “Metropolis; Kent, Yaşam, İnsan” kitabı Cumhuriyetin 100. yılında yayımlandı. Kentin etkileyici tarihi, kapağında hiçbir başlık veya isim bulunmayan kitabın sayfalarını çevirdikçe okuyucunun keşfine sunuluyor. 30 yıldır titizlikle yürütülen bir araştırma süreci ve kazı çalışmalarının ürünü olan kitap, yalın diliyle dikkat çekerken, ülkenin kültür mirasına değerli bir katkıda bulunuyor.

İzmir’in Torbalı ilçesine bağlı Yeniköy ve Özbey köyleri arasında bulunan, yaşadığımız coğrafyanın geçmişine ışık tutan en önemli antik kentlerden olan Metropolis, yaklaşık 30 yıldır kazılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, 1994 yılında Sabancı Topluluğu ile başlayan Metropolis Antik Kenti kazıları, 2003 yılı itibarıyla da Sabancı Vakfı önderliğinde devam ediyor.

1-020.jpg

İlk yerleşim izlerinin Taş Devri’ne (Neolitik Çağ) kadar uzandığı ve Erken Tunç Çağı’ndan Orta Çağ’a kadar buluntu tespit edilebilen Metropolis’in etkileyici tarihsel yolculuğu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında “Metropolis; Kent, Yaşam, İnsan” kitabı ile okuyucuya yalın bir dille aktarılıyor.

1-016.jpg

KİTABIN KAPAĞINDA BAŞLIK YOK

Kitap, Metropolis’te yürütülen arkeolojik kazı ve araştırmalarda 30 yılı geride bırakmanın anısına hazırlanırken, kapak tasarımı Metropolis’in 2000 yıllık tarihine ve kahramanlıkları ile halk tarafından iki kez onurlandırılmış Metropolisli Apollonios’un hayatına ışık tutan en önemli yazılı belgeden esinlenilerek oluşturuldu. Bu nedenle kitabın kapağında, yazıtta olduğu gibi öne çıkarılan bir başlık veya isim bulunmuyor. Okuyucular Metropolis’i sayfaları çevirerek keşfediyor.

1-015.jpg

ASLINDA METROPOLİSLİLER KENDİLERİNİ ANLATTI

Kitapta kentin ortaya çıkmasında emeği geçen ve arkeolojik araştırmalarda heyet üyesi olarak bulunmuş birçok bilim insanının yazıları bulunurken, 22 yerli ve yabancı araştırmacı da, bölümlere yazar olarak katkıda bulundu. 2000 yıl önce mermer bir blok üzerine kazınan metin ile kendileri hakkında tarihe not düşen Metropolisliler şimdi 30 yıldır süren arkeolojik kazılar sonucu elde edilen bilgilerle bugünün Metropolislileri tarafından anlatılmaya çalışıldı. Kitap 5 yıllık bir emeğin sonucu olup, ilk 2 yılda fotoğraf çekimleri ve hazırlık aşamaları yürütüldü. Fotoğraf çekimlerinin İzmir Müzesi, İzmir Tarih Sanat Müzesi ve Selçuk Efes Müzesi’nde gerçekleştiği kitap, toplam 444 sayfa ve 30 bölümden oluşuyor.

1-017.jpg

'GENİŞ BİR MİRASIN EN NADİDE ESERLERİ'

Kitabın Cumhuriyetin 100. yılında yayımlanmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, vakıf adına şunları söyledi:

“Metropolis Antik Kenti kazılarına Sabancı Vakfı olarak 20 yıldır destek veriyoruz. Metropolis’te gerçekleştirilen kazı çalışmaları, Geç Neolitik Çağ'dan başlayarak Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine, Türk Beylikleri ve Osmanlı'ya kadar geniş bir mirasın en nadide eserlerini kültür ve tarih hazinemize kazandırdı. Bu çalışmalar kapsamında da Cumhuriyetimizin 100. yılında, Metropolis Antik Kenti'nin anısına, tarihe unutulmayacak bir iz bırakmak istedik ve ‘Metropolis; Kent, Yaşam, İnsan’ adlı kitabı yayınladık. Bu eserde, Anadolu coğrafyasındaki farklı medeniyetlerin zenginliklerine ve insanlığın derin izlerine rastlarken; okuyucuların kitabın her sayfasında, gün yüzüne çıkan yeni bir keşfin izini sürmelerini hedefledik. Kitabın hazırlanmasında büyük emeği geçen Metropolis Kazı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek ve kazı ekibi başta olmak üzere, kitaba katkı veren yazarlara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

1-021.jpg

'OKUYUCU KENT YAŞAMINI ZİHNİNDE CANLANDIRABİLECEK'

Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Torbalı Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi ve Metropolis Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek de kitapla ilgili şöyle konuştu:

"Metropolis; Kent, Yaşam, İnsan” kitabı, Metropolis’te 1990’lı yılların başında başlayan arkeolojik kazı ve araştırmaların en güncel sonuçlarını arkeoloji bilimine ilgi duyan tüm okurlar ile paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Kitap yaklaşık beş yıllık bir çalışmanın sonucudur. Proje fikri, Metropolis’te farklı dönemlerde çalışmış araştırmacıların kendi uzmanlıkları ile ilgili yazıları, yalın bir dille hazırlayarak bir araya getirme düşüncesinden doğmuştur. Her kesimden okuyucunun kenti ve kent yaşamını zihninde canlandırabilmesi hedeflenmiştir. Bu projede yer almayı kabul eden ve yazılarıyla kitaba katkı sağlayan meslektaşlarıma içtenlikle teşekkür ederim. Ayrıca Metropolis’teki arkeolojik araştırmalara uzun yıllardır desteğini esirgemeyen Sayın Güler Sabancı nezdinde Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti’ne, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Sayın Nevgül Bilsel Safkan ve kitabın hazırlık sürecinde âdeta aynı ekibin parçası gibi birlikte çalıştığımız Sabancı Vakfı kurumsal iletişim ekibindeki tüm arkadaşlarımıza heyetimiz adına teşekkürlerimi sunmak isterim."

1-018.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN