'İlham Perisi' 2 bin yıl sonra Muğla'da bulundu

'İlham Perisi' 2 bin yıl sonra Muğla'da bulundu

Muğla'daki Stratonikeia Antik Kenti kazılarında, günümüzden 2 bin 175 yıl öncesine dayanan ilham perilerinden "Dans Eden Musa (Mousa)" heykeli gün yüzüne çıktı.

Antik Dönem mitolojisinin ilham perilerinden "Dans Eden Musa (Mousa)" heykeli, Muğla'nın Stratonikeia Antik Kenti'nde 2 bin 175 yıl sonra gün ışığına kavuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, antik kentte yürütülen çalışmalarda bulunan heykel, Roma Dönemi'nde kopyaları yapılan bir eserin Helenistik Dönem'e ait tek orijinali olma özelliğini taşıyor.

musa2.jpg

Zeus ile Mnemosyne'nin kızları olan ilham perilerinden "Dans Eden Musa" heykelinin Milattan önce 2'nci yüzyılın meşhur heykeltıraşlarından Philiskos tarafından yapıldığı biliniyor.

PHİLİSKOS'UN TEK ORİJİNAL ÇALIŞMASI

Anadolu ve Yunanistan gibi dünyanın farklı bölgelerinde sadece Roma Dönemi kopyaları olduğu bilinen ve Stratonikeia Antik Kenti'nde bulunan heykelin Philiskos'un Helenistik Dönem'e ait tek orijinal çalışması olarak Roma Dönemi kopyasından ayrılıyor.musa3.jpg

Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Roma Hamamı'nın havuzlu soğukluk bölümünde (Frigidarium) yapılan çalışmalarda kaidesiyle birlikte ortaya çıkarılan heykelin başı ve kolları ise buluntular arasında yer almıyor.

musa4.jpg

PERGE ANTİK KENTİ'NDE KOPYASI BULUNMUŞTU

Daha önce Rodos'da olduğu gibi Perge Antik Kenti'ndeki Roma Hamamı'nda da bu heykelin kopyası bulunmuştu.

Heykel, yapılacak çalışmaların ardından Muğla Müzesi'nde sergilenecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN