74. Berlin Film Festivali Ödülleri sahiplerini buldu: Berlinale'de bu yıl kazanan Filistin oldu

74. Berlin Film Festivali Ödülleri sahiplerini buldu: Berlinale'de bu yıl kazanan Filistin oldu

Berlin Uluslararası Film Festivali ödülleri 24 Şubat'ta Berlinale Palast'ta düzenlenen törende açıklandı. Berlinale'nin büyük ödülü 'Altın Ayı', Fransız-Senegalli yönetmen Mati Diop'un Batı'nın Afrika'dan yağmaladığı eserlerin Benin'e geri dönüşünü konu alan belgesel filmi 'Dahomey'in oldu. Ödülünü almak için sahneye çıkan yönetmen Diop, “Filistinlilerin yanındayım” sözleriyle geceye damga vurdu. Berlinale ödül töreninde gece boyu birçok sinemacı Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu.

SALİHA SULTAN

74. Berlin Uluslararası Film Festivali ödülleri 24 Şubat'ta Berlinale Palast'ta düzenlenen törende sahiplerini buldu. Berlinale'nin büyük ödülü 'Altın Ayı', Fransız-Senegalli yönetmen Mati Diop'un Batı'nın Afrika'dan yağmaladığı eserlerin Benin'e geri dönüşünü konu alan belgesel filmi 'Dahomey'in oldu. Ödülünü almak için sahneye çıkan Diop, konuşmasında insanları "sessizlik duvarını hep birlikte yıkmaya" ve "adaletin getirilmesi" için "iade yoluyla yeniden inşa etmeye" davet etti. Altın Ayı'yı kazanan yönetmen ardından "Filistin'in yanındayım" diyerek, ateşkes çağrısında bulundu. Diop'un filmi 'Dahomey', Mark Dornford-May'in 2015'teki Güney Afrika opera draması Breathe Umphefumlo'nun ardından Berlinale'de büyük ödülü kazanan ikinci Afrika filmi oldu. Film, aynı zamanda geçen yıl Fransız film yapımcısı Nicolas Philibert'in 'On The Adamant' yapımının ardından 'Altın Ayı' ödülünü alan ikinci belgesel oldu.

2.jpgMati Diop

TÜRK YÖNETMENE FIPRESCI ÖDÜLÜ

74. Berlin Film Festivali’nin Panorama Bölümü’nde yaptığı dünya prömiyerinin ardından seyirci ve sinema yazarları tarafından büyük beğeni toplayan Aslı Özge’nin yeni filmi 'Faruk' da festivalden eli boş dönmedi. Özge'nin filmi, Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği tarafından verilen FIPRESCI ödülüne layık görüldü

KORELİ SANGSOO'YA BEŞİNCİ GÜMÜŞ AYI

Berlinale'nin 'En İyi Yönetmen' ödülü ise bu yıl uyuşturucu kralı Pablo Escobar tarafından Kolombiya'ya getirilen bir su aygırını konu alan 'Pepe' filmiyle Dominikli film yapımcısı Nelson Carlos De Los Santos Arias'a verildi. 'Gümüş Ayı Jüri Ödülü' ise 'Empire' filmiyle Bruno Dumont'un oldu. 'Gümüş Ayı Jüri Özel Ödülü' de, Koreli yönetmen Hong Sangsoo'nun 31. uzun metrajı 'Bir Gezginin İhtiyaçları' filmine verildi. Hong, bu filmiyle Berlinale'de beşinci kez 'Gümüş Ayı' kazandı. Emily Watson 'Small Things Like This' filmindeki rolüyle 'En İyi Yardımcı Oyuncu' dalında Gümüş Ayı ödülünü alırken , Sebastian Stan ise 'A Different Man' filmindeki performansıyla 'En İyi Oyuncu' dalında Gümüş Ayı ödülünü aldı. Çocuklardan oluşan bir jüri tarafından verilen En İyi Film ödülü olan Kristal Ayı ödülünü ise Kim Hye-young'un ilk uzun metrajlı yönetmenlik denemesi olan 'It's Okay!' kazandı. Öte yandan Filistinli sanatçılara uyguladığı sansür skandallarıyla gündeme gelen Almanya'nın saygın festivali Berlinale'nin ödül töreninde birçok kişi sahneye Filistin kefiyesi takarak çıktı.

YERİNDEN EDİLEN FİLİSTİNLİLERİN DRAMINA ÖZEL ÖDÜL

Bu yılki Berlinale'de sinemacılardan yükselen Gazze'de ateşkes çağrısı sinemayla ilgili tartışmaların çoğunu gölgede bıraktı. Törenden bir gün önce Panaroma Bölümü'nde yarışan filmler de ödüllendirildi. Uluslararası jüri, festival boyunca dört aydan fazla bir süredir Gazze'de soykırıma varan katliamlara imza atan İsrail protestolarına bir jest olarak 'Başka Ülke Yok' belgeseline 'Berlinale Belgesel Ödülü'nü verdi. İsrailli ve Filistinli film yapımcılarından oluşan bir kolektif tarafından yönetilen belgesel, İsrail hükümetinin işgal altındaki Batı Şeria'nın kırsal bir köyü olan Masafer Yatta'daki Filistinlileri sınır dışı etme girişimlerine ciddi bir bakış sunuyor. Belgesel, festival izleyicilerinin belirlediği 'En İyi Belgesel' ödülünü de almıştı. Ödülün açıklanmasının ardından filmin yönetmenleri Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham ve Rachel Szor sahneye çıkarak, 'salondaki güçlü insanlara' Gazze'de ateşkes çağrısında bulunmaya ve Batı Şeria'nın İsrail tarafından işgalini durdurmak için harekete geçme çağrısında bulundu. Yönetmenler ayrıca Almanya'nın İsrail'e silah tedarikini durdurması gerektiğini söyledi.

İŞTE ANA YARIŞMANIN KAZANANLARI:

Altın Ayı

Dahomey, Mati Diop

Gümüş Ayı Jüri Özel Ödülü

A Traveler's Needs, Hong Sangsoo

Gümüş Ayı Jüri Ödülü

L'İmparatorluk Yön. Bruno Dumont

Gümüş Ayı En İyi Yönetmen Ödülü

Pepe, Nelson Carlos De Los Santos Arias

Gümüş Ayı En İyi Oyuncu Ödülü

Sebastian Stan (A Different Man)

Gümüş Ayı En İyi Yardımcı Oyuncu Ödülü

Emily Watson (Small Things Like This)

Gümüş Ayı En İyi Senaryo Ödülü

Matthias Glasner (Sterben)

Gümüş Ayı Sanatsal Katkı Ödülü

Martin Gschlacht (Des Teufels Bad)

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN