Alerjik astım nedir?

Alerjik astım nedir?

Astım, solunum yollarında inflamasyonla karakterize kronik bir hastalıktır ve nefes darlığı, öksürük, hışıltı ve göğüs ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Astımın çeşitli nedenleri olabilir ve alerjik astım, bu nedenlerden biridir.

Alerjik astım nedir? Alerjik astım, alerjenlere karşı hassasiyet sonucu gelişen bir astım çeşididir. Bu astım türünde, alerji testleri genellikle pozitif sonuç verir. Alerjenlere maruz kalan kişilerde astım atağı riski artabilir. Alerjenlere örnek olarak; toz, duman, çeşitli kokular, soğuk hava ve kimyasallar verilebilir.

ALERJİK ASTIM BELİRTİLERİ

3 haftadan uzun süren öksürük
Göğüs ıslık sesleri
Nefes darlığı
Gece uyanmaları
Kokulara karşı hassasiyet
Polenlere karşı öksürme

ASTIM ATAĞI BELİRTİLERİ

Alerjik astımlı kişilerde astım atağı daha sık görülebilir. Bu atağın temel nedeni alerjik reaksiyonlardır. Astım atağında, hava yollarındaki iltihap artar ve hava yolları daralır. Bu durum, balgam üretimini artırarak nefes almayı zorlaştırır.

ALERJİK ASTIM TEDAVİSİ

Alerjik astımın tedavisinde aşı tedavisi yaygın olarak kullanılır. Ayrıca, ilaç tedavisi de önemli bir rol oynar. Alerjenlerden kaçınma, astımın kontrol altında tutulmasında yardımcı olabilir.

ASTIM ATAĞINA NEDEN OLAN FAKTÖRLER

Alerjik astımlı kişilerde astım atağına neden olan faktörler şunlar olabilir:

Ev tozu akarları
Polenler
Küf
Hayvan tüyleri
Viral enfeksiyonlar
Sigara dumanı
Parfüm ve kokular
Egzersiz
Hava kirliliği

Alerjik astım, dikkatli bir tedavi ve alerjenlerden uzak durarak kontrol altına alınabilir. Belirtileri olan kişilerin doktora danışması önemlidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN