Mars’ta tarihi an! Kızıl gezegende gökyüzü mucizesi! 68 görüntü kaydedildi

Mars’ta tarihi an! Kızıl gezegende gökyüzü mucizesi! 68 görüntü kaydedildi

Uzay meraklılarını yakından ilgilendiren bir keşif gerçekleşti. NASA, Mars’ta güneş tutulmasını kaydetti. Bu olay en son 1877 yılında görüntülenmişti. İşte o fotoğraf

Dünya bu keşfi konuşuyor! N ASA’nın Mars’taki Perseverance keşif aracı, kırmızı gezegenin yörüngesinde dönen Phobos uydusunun Güneş’in önünden geçişini başarıyla kaydetti. Eski Yunanca’da “Korku” anlamına gelen ve patates şeklindeki bu küçük uydu, 8 Şubat’ta gerçekleşen olay sırasında, Mars’ta etkileyici bir Güneş tutulması sahnesinin yaratılmasına neden oldu.

MARS’TA GÜNEŞ TUTULMASI

NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’nda (JPL) görevli mühendisler, yaşanan bu tarihi anı 68 ham fotoğrafla yayınladı. Bu görüntüler, Perseverance’ın sol Mastcam-Z kamerası ile çekildi. Bu kamera, aracın üst kısmında yer alan ve Mars’ın geniş manzaralarını kaydetmek için kullanılan iki ana keşif kamerasından biri olarak biliniyor.

img-3004.jpeg

EN SON 1877 YILINDA KEŞFEDİLMİŞTİ

Phobos, ilk olarak 1877 yılında Amerikalı astronom Asaph Hall tarafından keşfedildi ve Mars’ın yüzeyinden birkaç bin kilometre yüksekte, gezegene doğru yavaşça alçalan bir yörüngede bulunuyor. Bilim insanları, Mars’ın yerçekimi kuvvetinin etkisiyle Phobos’un gelecekte parçalanacağını öngörüyor. Phobos ve Mars’ın diğer uydusu Deimos’un kökeni ise hala büyük bir merak konusu. Uzmanlar, bu uyduların asteroit kuşağından mı, yoksa eski Güneş sisteminin erken dönemlerinden kalan enkazlardan mı geldiğini tam olarak belirleyememiş durumda.

img-3005.jpeg

Bu gizemli uyduya dair bilgileri artırmak adına Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı (JAXA), 2026 yılında Phobos’a özel bir misyon planlıyor. Martian Moons Exploration (MMX) adını taşıyan bu görev, Phobos’tan numuneler toplayarak Dünya’ya dönüş yapmayı hedefliyor.

img-3006.jpeg

Perseverance tarafından yakalanan bu nadir Güneş tutulması anı, Mars ve uyduları hakkındaki bilgimizi genişletme yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.

img-3007.jpeg

Bu tür görevler, uzay biliminin sınırlarını zorlamaya ve evrenimizin daha derin sırlarını açığa çıkarmaya devam ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN