43 yıldır bu işi yapıyor! Mesleği yaşatan son isimlerden: Kalitenin sırrı meğer o hayvanın dışkısından geliyormuş

43 yıldır bu işi yapıyor! Mesleği yaşatan son isimlerden: Kalitenin sırrı meğer o hayvanın dışkısından geliyormuş

İstanbul’da 43 yıldır o işi yapan Ayhan Kaymak, mesleği yaşatan son isimlerden. İşin sırrıyla ilgili bilgi veren Kaymak, Afrika’da bir böceğin dışkısını kullandığını açıkladı. İşte, Kaymak’ın yaptığı işle ilgili verdiği o enteresan bilgiler…

Antik ürünlere olan ilgi ve o ürünleri yenileme yöntemlerinin değişmesiyle bazılarının adını bile bilmediği hatta tamamen kaybolmaya yüz tutmuş Gomalak Ustalığının son temsilcilerinden olan Ayhan Kaymak 43 yıldır bu işe gönül veriyor.

Ayasofya Kebir Cami’nin türbe bölümündeki kapıların cila işlemlerini yapan Kaymak, mesleğini gençlere öğretebileceği bir atölye de kurmayı istiyor. Kaymak, Afrika’da bir böceğin dışkısıyla bazı kimyasalların karışımı sonucunda elde ettiği gomalağı, alkol ve bazen de boyayla uyguluyor.

43-yillik-gomalak-ustasi-1.jpg

Ahşaptan üretimi yapılan malzemelerle ortaya çıkan eşyalar önce eski kaplamalarından arındırılıyor. Ardından zımparalama işlemi yapılarak gomalak özenle ahşap yüzeye uygulanıyor. Zahmetli ve uğraştırıcı olan mesleği yapanların sayısı ise gün geçtikçe azalıyor.

43-yillik-gomalak-ustasi-2.jpg

BÖCEK DIŞKISI KULLANIYOR

43 yıldır mesleği yaşatan Ayhan Kaymak, “1965 Erzincan’da doğdum. 1981 yılında Kule dibinde bitpazarında gomalak işine başladık. Bizim işimiz genelde eski ürünler ile uğraşmak. Eski mobilyaları alıyoruz tamirini cilasına bakımını yapıyoruz. Yenileyerek tekrar müşteriye teslim ediyoruz. Gomalak şöyle üretiliyor, Afrika tarafında bir böceğin dışkısı ile birleşip içerisine bazı maddeler katıp yapılan bir ciladır. Eski usul bir cila yöntemidir. Gomalak ahşabın tamamen orijinalini gösterir renksiz bir ciladır. İstediğimiz zaman renkleri biz katıyoruz. Gerçekte bu işi bilen çok fazla kişi yoktur. Bizim ustalarımız vefat etti bir tek bizim yaşıtlarımız kaldı. Bu işi seversen güzel yaparsın. Ben bu mesleği çok insanlara tanıttım” dedi.

43-yillik-gomalak-ustasi-3.jpg

Çeşitli tarihi yapılarda çalıştığı bilgisini de veren Kaymak, “20 sene evvel Ayasofya Caminin türbe kısmındaki bütün kapılarını ben yenilemiştim. Abdülhamit Han’ın türbesini kapılarını da ben yaptım. Yurt dışına çok fazla eşya yapıp gönderiyorum. Abdülhamit Han türbesi yaparken benim ecdadım burayı yapmış ben bunla ayakta dursun duyguları ile yaptım ve hiçbir detaydan çekinmedim araştırdım nasıl daha iyi yapabilirim. Tatile gittiğim zaman bile ben ilk önce gidip eski eşyalara bakıyorum eski ustaların yaptığı malzemelere bakıyorum. Ama gençlere bunu anlatamadık. Kafamda başka bir proje var bir yer açıp insanlara gomalak öğretmek bundan sonraki amacım bu olacak. İnsanlara bu mesleği öğreteceğim” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN