'Sabit bırakma' kararı sonrası ekonomistlerden ilk yorum geldi: Merkez Bankası gereğini yapamadı

'Sabit bırakma' kararı sonrası ekonomistlerden ilk yorum geldi: Merkez Bankası gereğini yapamadı

Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı. Merkez'in kararı sonrası ekonomistlerden ilk yorumlar gelirken, genel anlamda karar hatalı bulundu. Haziran sonrası enflasyon düşüşü yaşanacağını öngören ekonomistler bunun baz etkisi sebebiyle olacağını söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Banka, mevcut ekonomik koşullar ve enflasyon üzerindeki baskılar ışığında bu kararı alırken, enflasyonist risklere karşı ihtiyatlı bir duruş sergileyeceğini belirtti.

TCMB'DEN ENFLASYON UYARISI VE POLİTİKA SIKILAŞTIRMA SİNYALİ

Merkez Bankası'nın açıklamasında, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, politika faizinin mevcut seviyede tutulmasına yönelik karar vurgulandı. Banka ayrıca, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı bir duruş sergilenmeye devam edileceğini ifade etti. Bu bağlamda, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağına dair net bir mesaj verildi.

'ENFLASYONİST BASKILAR DEVAM EDİYOR'

TCMB, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarındaki artışlar gibi faktörlerin enflasyonist baskıları canlı tuttuğunu belirtti.

EKONOMİSTLERDEN İLK YORUMLAR GELDİ

Merkez Bankası'nın 'sabit bırakma' kararının ardından ekonomistlerden ise ilk yorumlar geldi.

Ekonomist Alaattin Aktaş, sosyal medya hesabından kararı değerlendirirken, PPK'nın gerekeni yapmadığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Mart ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, devam eden zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek gerçekleşmiştir."

Bunu söyleyen PPK. Bunun gereğini yap(a)mayan da PPK. Sanki dile getirilen şu:

"Enflasyondaki eğilim faizin artırılmasının iyi olacağını söylüyordu. Ama..."

'KARARI HATALI BULUYORUM'

Prof. Dr. Özgür Demirtaş da kararı değerlendirirken Merkez'in verdiği kararı hatalı bulduğunu söyledi. Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:

"Merkez Bankasının Faiz kararını HATALI buluyorum.

Haziran sonrası enflasyon düşüşü olacak ama bu herkesin bildiği BAZ ETKİSİ nedeni ile olacak."

'ENFLASYON LOBİSİ KAZANDI'

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, sosyal medya hesabından kararı değerlendirirken, "Enflasyon lobisi kazandı" ifadelerini kullandı.

Şatıroğlu, paylaşımının devamında, "'Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır' şeklinde Merkez Bankası'nın açıklamasının alıntılayarak, "Ama kullanmadı, izledi" dedi.

'MERKEZ BEKLENİLENİ YAPTI'

Ekonomist Iris Cibre ise X hesabından, Merkez'in beklentiler doğrultusunda karar verdiğini belirterek, "TCMB, beklendiği üzere, pas geçti" dedi.

Cibre, aynı zamanda, "Faizin, makro açıdan yeterli düzeyde olduğuna inanıyorum Fakat, "Mart ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, devam eden zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek gerçekleşmiştir" Cümlesini kuran TCMB inanmıyor demektir. Gecikmeli etkiler diye diye 10 ay kaybettik. Önden yükleme doğru olurdu. Ama, artık asıl iş maliyede. Arz sorunu ve yüksek şirket karları kaynaklı enflasyonun önüne artık para politikası geçemez. Mesela, hala ses çıkmayan mevduat ve ppf vergilendirmesi reel faizi aşağı çekecek. Bu konu dahi hala dillendirilmedi. Hep son dakika..." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN