Büyük tehdit yolda: Güney Amerika'da kuş gribi alarmı

Büyük tehdit yolda: Güney Amerika'da kuş gribi alarmı

Ölümcül H5N1 kuş gribi virüsünün 2022 yılında Güney Amerika'ya ulaşmasının ardından bilim insanları memeli hayvanlar arasında yayılmaların başladığını açıkladı. Bu durum virüsün insanlar için büyük bir tehdide dönüşme riskini artırdı.

Ölümcül H5N1 kuş gribi virüsü, 2022'de Güney Amerika'ya ulaştığından bu yana yabani kuşlarda ve deniz memelilerinde her zamankinden daha agresif bir şekilde yayıldı ve insanlar için daha büyük bir tehdide dönüşme riskini artırdı.

Bilim insanlarına göre endişe verici olan, bir zamanlar büyük ölçüde kuş türleri ile sınırlı olan hastalığın, memeliler arasında da yayılıyor olmasıdır. Bu tür Şili ve Peru'da birçok yunusun, kıyılarda yaklaşık 50 bin fok ve deniz aslanının ve bölge genelinde en az yarım milyon kuşun ölümüne neden oldu.

KUŞLARIN GÖÇÜ VİRÜSÜ YAYABİLİR

Memeliden memeliye bulaşmayı doğrulamak için bilim insanlarının muhtemelen canlı hayvanlardaki enfeksiyonları test etmeleri gerekecek. Bilim insanı Richard Webby, "Bunun gerçekleştiği neredeyse kesin" dedi.

Bilim insanları Reuters'e verdiği demeçte, bu türün bazı göçmen türler de dahil olmak üzere birçok kuş türünde görüldüğünü ve bölgenin dışına yayılabileceğini söyledi.

İklim değişikliği arttıkça hayvanlar yeni bölgelere taşınmak zorunda kalacak, birbirleriyle yeni şekillerde karışacak ve muhtemelen virüsün daha fazla mutasyona uğrama fırsatlarını artıracak.

ŞİMDİYE KADAR 2 VAKA GÖRÜLDÜ

Artan endişenin ardından, Pan Amerika Sağlık Örgütü'ndeki (PAHO) 35 ülkenin bölgesel sağlık uzmanları ve yetkilileri bu hafta Rio de Janeiro'da bir araya geldi. Virüsün ilk kez Ekim 2022'de Kolombiya'da tespit edilmesinden bu yana, Ekvador ve Şili'de birer tane olmak üzere bilinen iki insanda görüldü. Her ikisi de enfekte kuşlara maruz kalmıştı.

Bu hastalar hayatta kalsa da, H5N1 kuş gribi dünya çapındaki vakaların yaklaşık yüzde 60'ında insanlar için ölümcül oluyor.

Uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü'nün, insandan insana bulaşma olduğuna dair kanıt olmadan, insanlar için risk seviyesini mevcut "düşük" seviyeden yükseltmesinin pek mümkün olmadığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN