800 bin TL hibeyle kendi tesisini kurdu! İlk yıldan 35 ton üretime imza attı: Dış ülkeler hepsini havada kaptı

800 bin TL hibeyle kendi tesisini kurdu! İlk yıldan 35 ton üretime imza attı: Dış ülkeler hepsini havada kaptı

Yıllar önce üretimden girdiği işte kendini geliştirdi memleketine dönünce Kendi işinin patronu oldu. 800 bin TL hibe desteği ile işini büyütüp yurt dışına açıldı, taleplere yetişmekte zorlanıyor.

Erzurum'un İspir ilçesinde yaşamını sürdüren balıkçı Mahmut Yaşar, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) sağladığı 800 bin liralık hibe desteği ile Arkun Barajı'nda somon üretim tesisi kurdu. AB tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD programı ile kırsaldaki ekonomik faaliyetleri çeşitlendirerek geçimini sağlayan birçok kişinin yaşam kalitesini arttırmak için destek sağlanıyor. İspir'de yaşayan balıkçı Mahmut Yaşar aldığı hibe desteği ile birlikte 2022 yılında Arkun Barajı'nda kafes balıkçılığı tesisi kurdu. Tonlarca üretim gerçekleştiren Yaşar, yurt dışından gelen taleplere yetişemiyor.

35 TON ÜRETİM YAPTIM

Toplamda 1,2 milyon TL'ye mal ettiği tesis için 800 bin TL destek alan Yaşar, modern sistemlerle oluşturduğu tesiste ilk yıl 35 ton üretim gerçekleştirdi. 80 ton balık kapasitesine sahip olan tesiste üretilen somonların tamamı da yurt dışına gönderiliyor.

balikci-mahmut-yasar.jpg

35.000 ton balık ihracatı ile birlikte 2. ürün olarak da ihraç eden aracı şirketlere satarak ülke ekonomisine yaklaşık 250 bin dolar getiri sağlayan Yaşar, ekonomide büyük rol oynuyor.

ÜRETİMİ ARTTIRMAYI AMAÇLIYOR

1996-1997 yıllarında Muğla Milas'ta balık üretiminde çalışan Mahmut Yaşar, yıllar sonra kendi memleketine dönerek hayata geçirdiği proje ile Kendi işinin patronu oldu. Balıkçılığın bildiği bir iş olduğunu belirten Yaşar, “TKDK'nın desteğini öğrenince projelendirip, başvuru yaptık. Devlet, bulunduğumuz bölgede yüzde 65 hibe vererek büyük destek veriyor. Maddi olarak büyük bir külfetin altına girmemizi önlüyor, riskimizi azaltıyor. Bu bizim için gerçekten büyük bir avantaj. Bu destek ile üretim faaliyetlerini rahatlıkla yapabiliyoruz. Bizim için çok avantajlı oldu. 80 ton üretim kapasiteli tesisimizde ilk yıl 35 ton somon üretimi yaptık.” dedi.

mahmt-yasar-balikci.jpg

İLKEL YÖNETİMDEN MODERN YÖNETİME

Eskiden balık üretiminin ilkel şartlarda gerçekleştiğini belirten Yaşar şimdilerde son teknoloji tesislerde üretim yapıldığını söyledi. Öğretimin büyük bir bölümünün yurt dışına gönderildiğini belirten Mahmut Yaşar, devlet desteği ile kısa sürede önemli bir yol aldıklarını belirtti. Yaşar hedefinin üretimi arttırarak ülke ekonomisine katkı sağlamak olduğunu vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN