Karabağ'da öyle, Gazze'de böyle

Gazze’ye yönelik Siyonazi saldırılarında Ekim ayından beri katledilen masum sivillerin sayısı 20 bine dayandı ama İsrail’in ağa babası ABD hâlâ kana doymadı.

Bombardıman hafiflemesin, işgal sekteye uğramasın, etnik temizlik son sürat devam etsin, soykırım tamamlansın diye İsrail’e harıl harıl silah sevk ederken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Gazze’de acilen ateşkes ilan edilmesine ilişkin kararını onaylayacak değildi tabii.

“Gerçeklikten kopuk” olduğu gerekçesiyle veto etti o kararı.

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood diyor ki: “Belki de gerçeklikten en kopuk tarafı, bu kararın KOŞULSUZ ateşkes çağrısı içermesi.”

Bak sen!

Azerbaycan 2020’de Ermeni işgali altındaki Karabağ topraklarını kurtarmak için harekete geçtiğinde, Rusya ve Fransa ile beraber “derhal” ve “ÖN KOŞULSUZ” ateşkes talep etmemiş miydi ABD? (1 Ekim 2020)

Geçen Eylül ayının 19’unda Karabağ’da silahlı Ermeni milislerinin kontrolünde kalan son toprak parçalarını da kurtarmak için terörle mücadele operasyonu başlatan Azerbaycan’a behemehal ‘Dur!’ çağrısı da yapmıştı ABD.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in ilgili açıklamasını hatırlayalım:

“ABD, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki askeri eylemlerinden derin endişe duyuyor ve Azerbaycan'ı bu eylemlerini derhal durdurmaya çağırıyor. Bu eylemler Dağlık Karabağ'da zaten vahim olan insani durumu daha da kötüleştiriyor ve barış umutlarını baltalıyor… Bu operasyon, bölgede adil ve onurlu bir barış için gerekli şartların oluşturulması yönündeki çabalara ters düşüyor…”

Ama İsrail’in Gazze’deki askeri eylemlerinden derin endişe duymak ve İsrail’i bu eylemlerini derhal durdurmaya çağırmak, bu eylemlerin Gazze’de zaten vahim olan insani durumu daha da kötüleştirdiğine ve barış umutlarını baltaladığına dikkat çekmek, bu operasyonun bölgede adil ve onurlu bir barış için gerekli şartların oluşturulması yönündeki çabalara ters düştüğünü vurgulamak yok işte.

Demek ki ABD’nin ateşkes istemesi, hele KOŞULSUZ ateşkes istemesi için Azerbaycan’ın Karabağ’da yürüttüğü haklı, meşru, uluslararası hukukla mütenasip savaş gibi bir savaşın -veya Rusya gibi bir muarızının Ukrayna gibi bir yerde mevzi kazanmasının- söz konusu olması gerekiyor.

Siyonazi işgal rejimi İsrail’in Gazze’deki vahşi bombardımanı, etnik temizlik ve soykırım derecesine varan imha harekâtı ve katliamı sorun değil!

***

Etnik temizlik deyince:

Azerbaycan, yukarıda mezkûr terörle mücadele harekâtını başarıyla sonuçlandırıp Karabağ’ın tamamında kontrolü sağlar sağlamaz, bölgedeki Ermeni sivillere ‘Burada eşit Azerbaycan vatandaşları olarak yaşayamaya devam edebilirsiniz, can ve mal güvenliğinizi garanti ediyoruz’ dedi ve bu taahhüde mugayir hareketlerde bulunmadı.

Hal bu iken, Ermenilerin kitleler halinde bölgeden ayrılıp Ermenistan’a geçmesi üzerine Batı’da “Azerbaycan etnik temizlik yapıyor” tezviratı başladı.

Hatta ABD, bu tezvirata başlamak için Ermenilerin bölgeden ayrılmasını beklemedi bile.

Daha 14 Eylül’de -Azerbaycan’ın terörle mücadele harekâtı başlamadan beş gün önce- ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Yuri Kim, Laçin Koridoru’nun Azerbaycan tarafından kapatılmasına ilişkin açıklamasında, "ABD, ister kısa vadeli ister uzun vadeli olsun, Dağlık Karabağ'ın Ermeni halkına karşı herhangi bir etnik temizlik girişimine, eylemine veya başka zulmüne müsamaha göstermeyecektir” dedi.

Avrupa Parlamentosu’nun Karabağ^la ilgili 5 Ekim 2023 tarihli kararını da hatırlayalım; dokuza karşı 491 oyla kabul edilen bu kararda, parlamentonun "mevcut durumu etnik temizlik olarak değerlendirdiği ve Azerbaycan birliklerinin tehdidini ve şiddetini kuvvetle kınadığı" vurgulandı, Azerbaycan’a uluslararası yaptırım uygulanması talep edildi.

Aynı Avrupa Parlamentosu’nun Gazze’yle ilgili 19 Ekim tarihli kararında ise etnik temizlikten hiç bahsedilmiyor, İsrail’e yaptırım filan istenmiyor, hatta İsrail kınanmıyor bile; HAMAS “alçakça terör saldırıları” gerçekleştirmekle suçlanıp “kuvvetle” kınanırken, İsrail’e sadece “uluslararası insancıl hukuka kesinlikle uyması” gerektiği hatırlatılıyor.

Ahlâkı yok, adaleti yok, merhameti yok; üstelik ABD ve Avrupa arkasında; İsrail niye uysun ki uluslararası insancıl hukuka?

***

Çarkınız yıkılsın!

Gazze kadar, Karabağ kadar taş düşsün başınıza!

YORUMLAR (88)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
88 Yorum