Deprem korkusu soba satışını patlattı: Talep arttı fiyatlar dudak uçuklattı

Deprem korkusu soba satışını patlattı: Talep arttı fiyatlar dudak uçuklattı

Depremde yıkımı yaşayan illerin başında gelen Gaziantep'te soba satışları patladı. Depremden sonra konteynerlerde ve bağ evlerinde yaşayan vatandaşlar sobaya rağbet göstermeye başladı. Soba satışı yapan esnaf, afeti yaşayan illerden çok fazla soba talebi olduğunu söyleyip fiyatlarda yüzde 200'lük artışın olduğunu aktardı. Vatandaşlar da afet zamanı doğal gaz kesintisinden dolayı sobayı daha güvenilir bulduklarını ifade etti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde, enkaza dönen şehirler yaralarını sarmaya devam ediyor. Afetin yarattığı korku ise vatandaşların yaşamında değişiklikler yapmasına yol açtı. Gaziantep'te de konteynerlerde ya da bağ evlerinde yaşayan vatandaşlar eski tip odun ve kömür sobası almak için çarşı pazara akın etti.

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte odun ve kömür sobası satışlarının arttığını ve talebin yoğun olduğunu söyleyen soba satıcısı Bülent Kavas, soba fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 200 arttığını ifade etti.

DEPREM KORKUSU SOBA SATIŞLARINI ARTTIRDI

Kavas, özellikle yaşanan afet felaketi sonrası insanların daha çok bağ evlerinde ve konteynerlerde kalmayı tercih etmesinin de satışlara olumlu yansıdığını ve artışta etkisi olduğunu belirtti. Kavas, yüksek fiyatlar nedeniyle soba tamiri yaptırmak isteyenlerin de yoğun olduğunu ancak soba tamiri yapacak işçi bulmakta zorlandıklarını da belirtti.

'SOBA YETİŞTİREMEDİK'

Doğal gaz kullanımı bu kadar yaygınlaşmadan önce sobanın insanlar için çok önemli olduğunu belirten ve hala soba kullanımının azımsanmayacak derecede olduğunu ifade eden Bülent Kavas, deprem sonrası insanların daha çok bağ evlerinde ve konteynerlerde kalmayı tercih etmesinin de satışları yükselttiğini vurguladı.

Kavas, “Soba, insanlarda ısınma, ekonomi ve otantik olarak farklı bir duygu uyandırıyor. Depremden dolayı bağ evlerine ve konteynerlere soba talebi çok fazla oldu. Depremde herkes sobaya döndü. Deprem döneminde soba yetiştiremedik. Çevre illerde çok fazla soba sattık. Kahramanmaraş, Hatay gibi deprem bölgelerinde soba talebi çok fazlaydı" dedi.

FİYATLARDA YÜZDE 200’LÜK ARTIŞ

Soba fiyatlarında önceki yıllara göre artış olduğunu da açıklayan Bülent Kavas, "Geçen yıla oranla soba fiyatlarında yüzde 200 civarında artış var. Geçen yıl 500-600 TL arasında değişen soba fiyatları şu an bin TL’den başlıyor. İhtiyaç olduğu için almak istiyor. Havalar da artık iyice soğumaya başladı. İnsanlar da bu nedenle almak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

'DOĞAL GAZ KESİLİYOR, SOBA KESİLMİYOR'

Sobanın vazgeçilmez olduğunu söyleyen ve deprem sonrası bunu daha iyi anladıklarını belirten müşterilerden Abdulkadir Türkoğlu ise, “Soba almamızın sebebi bir nevi deprem korkusu. Depremde doğal gaz kesintisi oldu. Soba da kesilme sıkıntısı yok.” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN