Müzisyenlere çifte bayram sevinci

Müzisyenlere çifte bayram sevinci

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği, otel, motel, pansiyon ve konaklama tesislerinde çalınan müzikler için lisans alma sorununun çözüldüğünü duyurdu. Birlikten yapılan açıklamada, yedi meslek birliğinin Kültür Bakanlığı ile yürüttüğü çalışmalar sonucu, zorunlu lisanslama tebliğinin Resmi Gazete’de yayımlandığı belirtildi. İşletmeler artık çok sayıda sanatçının eserlerinin bulunduğu repertuvarlar için belirlenen tarifeler üzerinden zorunlu lisanslama yapacak, müzisyenlere telif akacak.

SALİHA SULTAN

Pandemi sürecinde büyük kan kaybeden müzik sektörünün yüzü müzik çalan işletmelerin ödeyeceği telifle gülecek, oteller artık telif ödemeden müzik kullanamayacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 7 müzik meslek birliği arasında yapılan çalışmalar sonucu Türkiye’de faaliyet gösteren müzik kullanıcısı bütün otel, motel, pansiyon ve konaklama tesisleri, bundan sonra telif ücreti ödemeden sanatçıların şarkılarını çalamayacak.

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), otel, motel, pansiyon ve konaklama tesislerinde çalınan müzikler için lisans alma sorununun çözüldüğünü duyurdu. MESAM’dan yapılan açıklamada, müzik sektörünün önemli problemlerinden biri olan ve çözüm bekleyen konaklama tesislerinde çalınan müzikler için Kültür ve Turizm Bakanlığı yapılan çalışmalar sonucu, zorunlu lisanslama tebliğinin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtildi.

Otellerin kolay ve etkin bir sistem ile lisans altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir düzenleme yapıldığını açıklayan MESAM, şunları kaydetti: “Böylelikle işletmeler; çok sayıda sanatçının eserlerinin bulunduğu repertuvarlar için müzik birliklerinin belirlediği tarifeler üzerinden zorunlu lisanslama yapacak. Çalışmalarda çözüm üretmeye ve işbirliğine dayalı yaklaşım gösteren otel meslek birlikleri TÜROFED, TUROB da devrim niteliğindeki karara destek verdi.”

21 BİN OTELİ KAPSAYACAK

Açıklamada görüşlerine yer verilen MESAM Başkanı Recep Ergül de Türkiye’de yaklaşık 21 bin civarında otel, motel, pansiyon ve konaklama tesisi bulunduğunu belirterek, şunları aktardı: “Telif konusunda lisanslama tarifelerinde ciddi indirimler yaparak otellere ödeme kolaylığı sağladı. Otellerin, herhangi bir cezai işlemle karşılaşmamak için 31 Ekim 2023 tarihine kadar gerekli sözleşmeleri yapmaları gerek. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile 7 müzik meslek birliği olarak yaklaşık 2 yıldır yaptığımız müzakereler sonucu hem müzik endüstrisinin hem de turizmcilerin haklarını koruyacak bir düzenlemeye gidildi. Her ne kadar 2 federasyon ve 7 müzik meslek birliği olsak da turizmcilerin tek muhatabı olacak şekilde işbirliğini hayata geçirdik. Tarifelerimizde ciddi indirimler yaparak otellere ödeme kolaylığı sağladık. TÜROFED ile zaten 2008 yılından beri güzel bir işbirliğimiz vardı ve düzenli olarak teliflerini ödüyorlardı. Şimdi sektördeki diğer bütün aktörlere de aynı imkanlar sunuldu.”

Türkiye’de sanatçılar 1 Ocak 1952 tarihinde çıkarılan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile telif hakkına kavuştu. Ancak Türkiye’nin diğer ülkelere kıyasla telif gelirlerinde geride kaldığını ileri süren kültür sanat sektörü özellikle dijitalleşmenin ardından hükümetin özel bir telif hakkı yasası çıkması gerektiğini sıklıkla vurguluyor.

TELİF KAVGASI 2006’DA BAŞLAMIŞTI

Oteller ve meslek birlikleri arasındaki telif kavgası 2006 yılında da alevlenmişti. 2004’te Erkan Mumcu döneminde çıkan telif hakları yasasına göre, oteller Türkiye Musiki Sanat Eserleri Birliği (MESAM), Müzik Eserleri Sahipleri Grubu (MSG), Müzik Yorumcuları Birliği (MÜYOBİR), Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP), Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği’nin (RATEM) her birine ayrı telif ödemeye mecbur kalmıştı. Ardından 2006 yılında açılan davalar sonucu bu meslek birliklerine üç meslek birliği daha eklendi. Türkiye Otelciler Federasyonu da (TÜROFED), müzik meslek birlikleri 2008’de protokol yaptı. TÜROFED, yaptığı protokolü 2015’te güncelledi, müzik meslek birlikleri ile anlaşma yaptıklarını açıklayarak yüzde 75 avantajlı tarife sağladıklarını kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN